Реклама / Ads
14| 6673 |29.01.2011 НОВИНИ

Паролата “Отчитаме ли на Танов?” натопила шефа на митниците

.
Хора от свиленградската митница и пункта Капитан Андреево, "събирачи на пари" и бизнесмени от Търновско и Русенско са станали причина за подслушването на шефа на митниците Ваньо Танов, пише "24 часа".
 

Разследването, в което е забъркано и името на митническия шеф, е за организирана престъпна група за контрабанда и се води срещу неизветен извършител.

Подслушвани са 18 души, както стана ясно при изслушванията в комисията за контрол на СРС в парламента. Според спецполицаи сред "закачените на слушалка" по това разследване са един бивш служител на Управление пътни такси и разрешителни (УПТР) с прозвището Били Хокеиста и още двама действащи митничари от Свиленград.

При подслушването от страна на службите в полезрението им влизат още т.нар. водачки, мъже и жени, които пренасят контрабандата през границата. И там лъснал мъж с прозвището Идиота, както и две дами, арестувани преди години за контрабанда на Горубляне.

В подслушаните разговори ставало дума за крупна контрабанда на цигари от Турция, внасяни като найлонови торбички, както и транзити на нелегални папироси с крайна точка Русе. Но цигарите реално се разтоварвали още в Свиленград. В разговорите между хора от групата станало ясно, че става дума и за т.нар. събирачи, хора на граничния пункт, които прибирали отчисленията от търговци, камиони и вносители и ги предавали по веригата нагоре. След масовите съкращения в митниците през 2009 г. към службите започнали да валят жалби от уволнени, които твърдели, че са махнати, защото не искали да събират пари за хора от ръководството на агенцията. Сред тях бил и човек с прозвището Ел Би.

Службите чуват в един от разговорите следния диалог:
-"Абе отчитаме ли на Танов?"
-"Отчитаме бе, спокойно. Действай."

Това накарало разследващите да започнат да слушат телефона и на шефа на митниците. Разследваните контрабандисти били свързани с бившия зам. шеф на агенцията с прякора Цайса, твърдят спецполицаи. Въпреки слушането срещу Танов не са събрани данни да е получавал пари от контрабанда. Разследването е успяло да събере косвени доказателства срещу няколко души от групата, научи "24 часа".

Един от разговорите правен през август?

Един от аудиозаписите, пуснати в публичното пространство, а именно първия разговор между Танов и вицепремиера Дянков, е правен вероятно в средата на август м.г., твърдят експерти. След изслушването на шефа на митниците в парламентарната комисия по вътрешна сигурност стана ясно, че той е подслушван в периода януари-юни 2010 г. В разговора му с Дянков обаче има две фрази, които не могат да са били записани през тези 6 месеца. Става дума първо за репликата на Танов: "Ми то утре ще избухне гражданска война в Гърция, трябвало да предвидим преди една година... Те в момента си разменят бомби вече... Първите заплахи за бомби в южната ни съседка са от 5 август, а първият атентат в Атина става на 8 август м.г.При втората реплика Танов казва, че отстраняват заместника му Николов. Красимир Николов подава оставка от поста на 26 авугст. Така, че не е възможно записите да са правени със СРС, твърдят експертите пред "24 часа".

Прокуратурата не знаела за записите

Нито един от записите на телефонни разговори в скандала "Ало, Ваньо" не е ставал достояние на прокуратурата, преди те да излязат в пресата.

С тях не е бил запознат дори Пламен Георгиев, наблюдаващият делото за контрабандата, по което е слушан Ваньо Танов. Прокурорът потвърдил това в четвъртък пред парламентарната комисия за контрол върху СРС, съобщиха от ВКП вчера.

Експертизите на записите, поискани от БАН, не са готови. Проверява се дали разговорите са манипулирани.(24часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 11905 |28.01.2011 1 февруари – обратно на училище . 3| 5825 |28.01.2011 Отпечатват пощенска марка с образа на Ванга . 11| 4993 |28.01.2011 Депутати и чиновници с „амнезия” за имуществото им . 17| 17638 |25.12.2012 Благословена да е Коледа, Бог се роди!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads