Реклама / Ads
10| 5798 |29.11.2019 НОВИНИ

Партията на Слави искала да каже: Няма такава хубава държава

.
Източник: БГНЕС
Няма такава хубава държава – така трябвало да се разбира посланието на партията на шоумена Слави Трифонов. Това обявиха адвокатите му пред Софийския градски съд (СГС), който днес заседава по искането за регистрация на партия „Няма такава държава“.
 

Представителите на Трифонов, който е избран за председател на формацията, направиха специален коментар за името. „Учредителите са подходили с позитивно чувство към името. Ние не отричаме държавността, напротив – казваме: Няма такава хубава държава“. А с допускането ни до политическия живот тя ще стане още по-хубава“, заяви един от адвокатите.






Той посочи, че формацията е изпълнила всички изисквания за регистрация и не нарушава нито едно изискване на Конституцията и Закона за политическите партии (ЗПП).


Конституцията забранява образуването на политически партии на етническа, расова или верска основа, както и партии, които си поставят за цел насилствено завземане на държавната власт, пише още Leks.bg.


А ЗПП посочва, че те не могат да използват в символите си герба или знамето на България или друга държава, както и че не могат да накърняват общочовешките ценности и да противоречат на добрите нрави.


Именно символът на „Няма такава държава“ е другият въпрос, по който има дискусия. Той представлява ръка, на която са нанесени три цветни ивици – бяла, зелена и червена, както в българския флаг.


Според адвокатите на „Няма такава държава“ обаче това не е българското знаме. Позовавайки се на Закона за държавния печат и националното знаме, те посочиха, че за българския флаг има строги изисквания – да е с правоъгълна форма, да има определена наситеност на цветовете и др. А символът на партията е с „разтекли се цветове, с друга наситеност и няма правоъгълна форма“.






Прокуратурата подкрепи регистрацията на „Няма такава държава“. Като представителят ѝ Милен Ютеров заяви, че формацията е изпълнила изискванията на Закона за политическите партии.


Съдия Татяна Костадинова обяви, че ще се произнесе дали организацията да бъде вписана в регистъра на партиите в 14-дневния законов срок.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4553 |22.11.2019 ”Тренд”: Партията на Слави - четвърта политическа сила . 2| 4593 |21.11.2019 Партията на Зоран Заев: Мицкоски лъже цяла Македония и Бойко Борисов . 6| 6981 |21.11.2019 Слави Трифонов гневен в ефир заради В. Симеонов: ”Това е позор!” . 8| 4244 |20.11.2019 Партията на Москов не иска обединение с БСП, ДПС и Атака

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads