Реклама / Ads
2| 3793 |19.06.2019 НОВИНИ

Партиите пак спорят за партийната субсидия

.
ДПС настоява, че няма разлика между 1 и 0 лева субсидия на партиите. ГЕРБ остават на позицията си за 1 лев субсидия. БСП твърдят, че намаляването на партийната субсидия е краят на демокрацията и ще информира ЕС за опита за покушение от ГЕРБ срещу политическата система на България.
 

 „1 лев е това, което ние сме внесли и това, което ще защитаваме в зала”. Така депутатът от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, коментира срещата между ГЕРБ и ДПС, на която е било обсъждано предложението на движението за цялостно премахване на партийната субсидия и въвеждане на т. нар. американски модел на открито финансиране, съобщава БГНЕС.

 „За отворено финансиране трябва да се направят някакви промени, защото 1 лев е ниска субсидия и няма как партиите да бъдат едновременно с това ограничени да получават каквито и да било дарения. Ако говорим за американския модел, трябва да се направят промени, които да дадат възможност физически и юридически лица да даряват на партиите при пълна прозрачност и попълване на декларации за произход“, обясни още тя.

 

Менда Стоянова обяви още, че за да имат възможност политическите партии и коалиции да поддържат своите структури, от ГЕРБ ще предложат общините и държавата да им предоставят офиси безвъзмездно. Досега също имаше възможност за финансирането на политическите партии от дарения и спонсорство, но новите предложения ще предвиждат това да могат да правят официално и юридически лица. От ГЕРБ не предвиждат таван на средствата, които партиите и коалициите могат да получават.

 

С 1 лев субсидия партиите не могат да финансират нито дейността си, нито кампаниите си, обяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. „Вчера ние внесохме нашите предложения за субсидирането на политическите партии и ГЕРБ ни поканиха на среща, която се проведе тази сутрин в Народното събрание. Според нас няма разлика между 1 лев и 0 лева субсидия за политическите партии“, заяви Карадайъ пред журналисти в парламента.  От ДПС също предлагат т. нар. американски модел.

„Третото ни предложение е да се освободят от ДДС книгите и учебниците. Това беше предметът на нашата среща, а от ГЕРБ се съгласиха за отворено финансиране на политическите партии, защото и те са съгласни, че с 1 лев субсидия няма как партиите да финансират и дейността, и кампаниите си”, допълни още Карадайъ.

 

БСП обявиха, че ще информира ЕС за опита за покушение от ГЕРБ срещу политическата система на България. Това заяви народният представител от ПГ на ''БСП за България'' и член на комисията по бюджет и финанси Румен Гечев в интервю за радио ''Фокус''. По негово мнение Европа няма да остане безучастна на тази политическа арогантност на управляващите в София.

 

,,На всички вече е ясно, че прокламираното приятелство на г-н Борисов с партиите-посестрими на ГЕРБ в Европейската народна партия няма да го спаси в тази ситуация. Напразни са надеждите на управляващите от ГЕРБ и техните ръководители, че имат кой знае какъв гръб в Европа и ще ги покриват, ще имат някакъв чадър над това безчинство, което се канят да извършат в България – 11 пъти да намалят финансирането на опозицията и на всички партии в България'', изрази мнение професорът.

 

По думите му основната цел на управляващите е опозицията - левицата, тъй като ГЕРБ са в управлението и пред цяла Европа показват, че могат да се справят без субсидии, след като са натрупали 20-ина милиона лева в депозити.

 

,,Това означава, че те имат други източници на финансиране. И по този въпрос ще се обърне внимание в следващия период'', коментира проф. Гечев.

 

По повод намаляването на партийната субсидия на един лев Кирил Добрев от БСП заяви пред БСТВ, че това е краят на демокрацията. „Начинът, по който се финансират партиите днес е най-честен и прозрачен. Ние искаме изсветляване на икономиките, а хвърляме партиите в сивия сектор“.

 

По думите му по този начин бизнес групи и олигархични кръгове ще могат да си пазаруват партии и да ги издържат. Той попита още кой би финансирал официално опозиционна партия.

 

„Това не е сериозно. Добре е да се проведе разговор върху нивата на субсидиите, но демокрацията няма цена“, каза още Добрев.

 

Вместо държавата да дава по 1 лев на глас на партиите, те да дават по 1 лев на държавата. Това каза председателят на АБВ Румен Петков в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

 

Някои от тях даваха по 50 лв. на глас на миналите избори, коментира той.

По думите му стъпката, която беше направена с финансирането на партиите е била много сериозна, но надали мащабът ѝ е 11 лева. Лидерът на АБВ обяви, че от партията му предлагат база за диспут от 5-6 лв. на глас.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3979 |18.06.2019 Йордан Цонев: ДПС иска да паднат ограниченията за финансиране на партиите . 3| 3717 |18.06.2019 ДПС и БСП обсъждат партийната субсидия . 0| 3569 |17.06.2019 ГЕРБ не отидоха на срещата с БСП, за да си говорят за партийната субсидия . 5| 5466 |14.06.2019 Илиян Василев: Партиите да вземат отношение по репресиите на проктуратурата срещу журналисти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads