Реклама / Ads
5| 7051 |19.09.2013 НОВИНИ

Първа инвестиционна банка купува 100% от МКБ Юнионбанк

.
Българската народна банка е издала разрешение на Първа инвестиционна банка да придобие всички акции от капитала на МКБ Юнионбанк, съобщиха от банката, като цитираха решението на подуправителя на институцията Цветан Генов, с което се одобрява придобиването.
 
"Българската народна банка винаги е подкрепяла консолидацията в банковия сектор, тъй като това допринася за засилване на капиталовата база и за стабилността на банковата система у нас.

При оценяване на заявеното от Първа инвестиционна банка придобиване на "МКБ Юнионбанк” ЕАД централната банка е взела предвид, че това представлява стъпка към сливане на двете кредитни институции. Предварителните анализи на БНБ показват, че по такъв начин ще се постигнат позитивни изменения в консолидираното финансово състояние на двете дружества", се казва в съобщението.

 От БНБ напомнят, че на практика това е поредната голяма консолидация на българския банков пазар след успешното сливане на Булбанк, "Ейч Ви Би Биохим” и "Банка Хеброс” през 2007 г., което "бе позитивен принос за стабилността и доверието в българската банкова система".

 В средата на август от ПИБ официално съобщиха за подписано споразумение между досегашния собственик на МКБ Юнионбанк - унгарската MKB Bank, която е част от германската BayernLB, за купуване на 100% от капитала на МКБ Юнионбанк.
ПИБ е трета по активи банка в България, а МКБ - 14-та. Сделката се подготвя повече от година.

 Първа инвестиционна банка (ПИБ), която е трета по активи търговска банка в България, купува 100% от МКБ Юнионбанк, заемащата 15-то място в класацията на БНБ към 30 юни 2013 г.

 В официалното съобщение на ПИБ от август нямаше посочена цена. От Първа инвестиционна банка уточниха тогава, че "след придобиването на "МКБ Юнионбанк" активите на ПИБ ще достигнат над 8.5 млрд. лв. Банката ще предложи широка гама от продукти на клиентите си с фокус върху кредитирането на малки и средни предприятия, както и кредитирането на частни лица, които ще се предлагат в по-голяма клонова мрежа. Придобиването ще повиши ефективността на банката".

 В съобщението се подчертаваше, че ПИБ е третата по големина на активи банка в България с 8.4% пазарен дял, с 13% дял в депозитите от домакинства, 10% - при кредитите за бизнес и 15% дял при кредитните карти на населението. МКБ Юнионбанк е на 15-о място в банковата система според размера на активите й - 1.5 млрд. лв. по данни на БНБ към края на юни 2013 г.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 254| 6196 |03.09.2013 Орешарски: Първата страна в Европа сме с протести срещу фискалното разхлабване . 37| 4949 |03.09.2013 Горанов: Щом БСП са първа сила, да се явят на избори . 19| 6140 |31.08.2013 Първанов: Част от БСП-ръководството е загърбило очакванията на хората . 26| 6184 |31.08.2013 В БСП възмутени от Първанов; нямал представа каква партия е червената

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads