Реклама / Ads
1| 4971 |14.10.2009 НОВИНИ

Първа оставка във ВСС след скандала "Красьо"?

.
Стойко Стоев ще подаде утре оставка като член на Висшия съдебен съвет, твърди "Дарик", позовавайки се на източници от съвета.
 
Вторият магистрат, уличен за връзки с така наречения Красьо от Плевен - Иван Димов, е в чужбина, а третият магистрат Пламен Стоилов излиза в отпуск и се оттегля от участие във всички комисии на Висшия съдебен съвет до приключване на случая.

Днес Стойко Стоев е заявил пред колегите си, че утре по време на заседанието ще подаде оставка заради случая с Красимир Георгиев. Това е първият случай на подаване на оставка на член на ВСС. По процедура съветът приема оставката и няма необходимост да я гласува, или пък да я изпрати за гласуване в Народното събрание, уточниха юристи. Стоев е от парламентарната квота и на негово място депутатите трябва да изберат нов член.

Вторият уличен за връзки с Красьо - Иван Димов, който също е от парламентарната квота, е в чужбина и от съвета не знаят кога точно ще се върне. Той не е заявявал намерение да подава оставка. Третият магистрат - Пламен Стоилов, ще излезе в отпуск до заключението на комисията по случая и се оттегля от участие във всички комисии.

Очаква се утре или в петък главният прокурор да изпрати на комисията от ВСС всички материали от делото, които не са класифицирана информация и могат да бъдат оповестени.

27-годишният Красимир Георгиев стана скандалноизвестен през юли тази година. Тогава членът на ВСС Иван Колев го описа като "черничък човек с ланци", за когото има информация, че пазарува гласове в съвета. Той обикалял с черно BMW с номер 8888 и разнасял офертите – 200 000 евро, за да уреди хора на постове в съдебната система. По-късно стана стана ясно, че „черничкият“ освен с магистрати е бил близък и с много политици.

След гръмкия скандал вестник "Труд" извади наяве как плевенчанинът се е сдобил с нов луксозен апартамент с площ 185 кв. м на престижния бул. “България” в София. 27-годишният съдебен кадровик всъщност бил купил почти целия панорамен 10-и етаж на супермодерна сграда от стъкло.

Три спални, три тераси, две бани плюс две клетки в подземния паркинг – това са част от домашните му екстри. По данъчна оценка той струва 137 714 лв., но Красьо теглил банков кредит от 200 000 евро.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 5796 |06.10.2009 И Цветанов би Първанов по рейтинг . 2| 6661 |30.09.2009 Свинският грип взе първата си жертва в България . 3| 5195 |23.09.2009 Гражданска лига на България в акция срещу Първанов . 44| 6029 |22.09.2009 Човек на Първанов оглави ЮНЕСКО

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads