Реклама / Ads
22| 14797 |23.07.2019 ГЛАСЪТ

Първа заповед на задкулисието: Гешев върза Борисов и Цацаров за Пеевски

.
Роден: Пред вратите на Ада...
Държиш да си прав или да се харесаш. Разликата е огромна. Този въпрос човек трябва да си задава всеки път, когато говори или върши нещо. За публичните личности това правило важи с тройна сила. Още неизбран за главен прокурор, заместникът на Цацаров – Иван Гешев се хвърли в атака. Направи го пред БНТ, мобилизирайки целия си потенциал, за да убеди аудиторията, че той е правилният човекът за Големия пост.
 

Не бе убедителен обаче защото нямаше аргументи и разчиташе на заплашителния тон. Които не слушкат няма да папкат и ще ядат бой. Това бе посланието. То бе адресирано към: несъгласните с модела #Кой и Пеевски; партньорите на Пеевски и Доган – да си знаят мястото; елита – държим ви за топките; непокорните медии, гражданите с позиция; бизнеса и не на последно място към всички магистрати. Казано по друг начин: Господарят има ново куче. Хапе по команда.   

 

Няма да се спирам на заплахите, които отправи Гешев към сегашни обвиняеми и бъдещи такива. Нито на категоричните му заклеймявания кой е престъпник - мафиот, лъжец, измамник, крадец, провален политик и пр. Тепърва ще се коментират тези неща.

 

Публичната премиера на Гешев като кандидат за поста на Цацаров имаше една много важна цел – да се вкарат в един кюп Бойко Борисов, Сотир Цацаров и Делян Пеевски. Стара мечта на милионера-политик. Решен да се справи на всяка цена, Гешев "разкри" тъмен заговор срещу премиера и главния прокурор плюс депутата от ДПС. Сюжетната линия обхваща опити на хакерите от фирмата, в която работи заподозрения за удара срещу НАП Кристиян Бойков, да събират данни за тримата. Това станало дни преди да бъде разкрито изтичането на лични данни за над пет милиона българи. Но и това не е всичко. Ровено било и за информация, свързана с адвокатска кантора. Всичко това май се събирало за сайта „Биволъ“.

 

Цялата тази словесна компилация можеше да бъде смешна и забавна, ако не даваше знак за нещо отвратително и опасно.

 

Години наред Борисов отрича да има нещо общо с Пеевски.

Цацаров непрекъснато повтаря, че няма нищо общо и с двамата, защото прокуратурата е независима институция. С премиера се среща само в сряда да обсъждат важни за сигурността на гражданите и страната въпроси.

Пеевски също твърди, че не е свързан с прокуратурата, още по-малко с Борисов.

 

Изведнъж Гешев ги събира в едно. Как обвинението изведнъж откри данните на тримата сред морето от данни за милиони българи? И какво толкова страшно има в събирането на информация за тях, след като министър Горанов повтаря цяла седмица, че в НАП се съдържат само данни от официални декларации и източници?

 

По-интересно е, че за Пеевски в медиите са изнасяни десетки факти и документи, уличаващи го в съмнителни действия и сделки, но досега Гешев  не е посмял поне веднъж да ги провери. Включително тези за връзки с КТБ и нейното фалиране.

 

Но такъв е Гешев: страшният вълк за неудобните козлета и Заю Баю за Пеевски. Затова толкова се престара да насочи вниманието към разкрития заговор, че забрави да уточни самият той като триумвират ли възприема Борисов, Цацаров и Пеевски или като организирана престъпна група – ОПГ? Важно е да уточни, защото после пак ще обяснява, че не е разбран правилно, като когато заяви, че няма да участва в калната напревара за главен прокурор.

 

Да речем, че преувеличавам. Ако логиката на Гешев е, че е събирана информация за особено важни хора като премиера и главния прокурор – що дири при тях обикновен депутат от ДПС като Пеевски? Защо въобще Гешев ги сглобява в едно? И дали адвокатската кантора не е същата, която движи голяма част от бизнеса на Пеевски, както и офшорките, с които е свързан и чрез които се опитва да превземе „Дунарит“? Ако е тя, какво общо имат с нея Борисов и Цацаров? Защото иде реч за разбойническа схема…

 

Всякакви отговори са възможни, но един се натрапва особено. В САЩ срещу Пеевски се водят разследвания и дела. Едното вече е в Нюйоркския съд, а ФБР го „промотира“ по закона РИКО – за борба с мафията, пране на пари, контрабанда и пр. Пеевски е обект на специален интерес и по закона „Магнитски“. Няма начин тези процедури, меко казано, да не го тревожат. Депутатът-олигарх знае, че американското правосъдие не е като нашето и не се ръководи от нашия Висш съдебен съвет, нито от Специализираната прокуратура… Там той и Гешев не предат. Затова определени неща трябва да се свършат тук. Едно от тях е да се внуши, че главните в страната са Борисов, Цацаров и Пеевски и те са едно цяло. Забележете: не Доган, който уж е велик и прочие, а Пеевски представлява ДПС.  

 

Посланието е: Аз решавам и аз командвам! Ако нещо ми се случи, че ще повлека и вас.

 

Гешев получи първата задача пет минути преди да стане главен прокурор и той даде всичко от себе си, да я изпълни. На ход е свинемедийният тръст.

 

Дали наистина Пеевски и Гешев вярват, че Борисов и Цацаров са толкова лесни за манипулиране? Или намекват, че хакерите може да са ровили за някаква информация, но истинските компромати са в х-л „Берлин“, например. И ако наистина говорим за преврат, то именно в х-л "Берлин" са специалистите по сваляне на правителства. Борисов яде тази попара, а Цацаров прикри сенките зад протестите през 2013-та, "Костинбродската афера" и погрома срещу КТБ. Прокопиев, Василев, няколко медии и журналисти са удобна дъвка за отвличане на вниманието, но човек трябва да е с тежко психично разстройство, за да се хване на такава вехта простотия.  

 

Интервюто на Гешев след номинацията налага тематична връзка с някои изследвания на известния психолог проф. Джон Медисън. Той и екипът му са изчислили, че човек се оказва прав само за 12% от това, което твърди. Останалите 88% са сбор от чути и преразказани мисли и твърдения, в които той самият не е убеден. Ако човек се опитва да работи едновременно по две или повече задачи, неговата ефективност спада наполовина. Ако пък твърди, че казва истината за повече от три неща, за две от тях е сигурно, че няма аргументи, а просто иска да наложи мнението си.

Гешев иска да ни убеди, че всичко, което казва е истина. Само че на ден човек лъже средно между 150 и 200 пъти.  

 

Логичен е и друг въпрос. Защо, ако Иван Гешев е прав за колосалните успехи, постигнати от него и Специализираната прокуратура, доверието в институцията е около 6-8%? От години.

 

И ако допуснем, че опонентите му, които той залива с обвинения и обидни квалификации, са прави поне в 30 на сто от това което твърдят, кой ще върне тегобите и загубите им от репресивните действия срещу тях? Кой му дава право да се рапорежда със съдбата на десетки хора и да ги осъжда преди още съдът да се е произнесъл?

 

И понеже Гешев, по заповед на Щуката, завъртя темата с тримата големи, да му припомня, че за Данте и Роден “Трите сенки“ са предупреждение към всички, които си мислят, че ще избегнат Страшния съд. За всички се отнася, най-вече за онези, понесли се на облаците на егоцентризма и цинизма.

 

 На всичко отгоре Гешев заяви, че не вярва в разделението на властите. Едно от най-свидните завоевания на демокрацията бе сритано от висш магистрат. Вся власть Советом! Това ни чака.

 

Д-р Димитър Попкутуев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 20554 |31.03.2019 От некадърност или по заповед вътрешният министър закриля корумпирани ченгета . 20| 22788 |20.01.2017 Първата реч? А можеше да е (де)Гол... . 9| 29514 |26.07.2016 Първанов – политическият канибал . 73| 11471 |26.02.2015 Мълния! Без Първанов АБВ отива в моргата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads