Реклама / Ads
8| 4416 |24.11.2020 НОВИНИ

Първан Симеонов: Предлаганите сега мерки са прекалени

.
Първан Симеонов
Не обичам фейсбукското всезнаене за коронавируса и го намирам за една от причините за паника. Но съм длъжен пред себе си да наруша (може би едва за втори път от пролетта насам) собствената си въздържаност по тази тема. Като изследовател, с доста сондажи по темата в последните месеци, и като гражданин мисля: предлаганите сега мерки са прекалени.
 

Времето за пълно затваряне беше през пролетта и се справихме долу-горе добре. Сега е време за прецизност. Не виждам особена причина за затваряне, например, на ресторанти и магазини, че дори на молове. Просто погледнете колко хора има там и бездруго. Последиците за този бизнес и за страната ще са неразумно големи. Донякъде споделям опасението за училища и детски заведения. Но именно донякъде. Смятам, че опитът за максимално осигуряване на реално обучение заслужава поддръжка.


Освен всичко, трудно ще е числата за смъртността да спаднат до две-три седмици. Доколкото следя, смъртността се движи като "опашка", дълго след пиковете. Ако властта мисли, че си спестява картинките по тази тема във ФБ (част от тях са доста спекулативни, да), това няма съвсем да се случи. След като е избран "шведски модел" у нас, ясно беше, че ще се стигне до неконтролируемо разпространение с по-бързи изгледи и за отшумяване.


Разбирам медицинското съсловие и неговото желание за пълно затваряне. И естествено, че животът и здравето са основата. Но по-добре прецизирайте днес и утре какво действително работи.
И наистина би било добре да спрат да се появяват ежеминутно лекари по телевизията и да си говорят един на друг през медии кое е правилно, кое не е и пр. Нали сме на война!? Във военновременна ситуация не върви един генерал да говори на друг през телевизора. И самите медии е добре да не са съвсем отражение на Фейсбук, да не преекспонират и да не задават излишно задъхан тон.

 

Това само добавя хаос към вече наличния. И после няма какво да се чудим на паническо презапасяване с лекарства или дори натиск над болници. Протестните среди пък трябва най-накрая да решат дали ще горят маски, или ще препоръчват затваряне - срещу смъртносттта или срещу ограничаването на свободата ще протестират. И най-вече: властта е добре да се научи да говори ясно и да носи отговорност.
А всички ние просто трябва да спазваме мерките. За да пазим себе си, близките си и онези, които се грижат за здравето и живота ни!

 

Социологът Първан Симеонов, Фейсбук




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 12468 |24.11.2020 Проф. Андрей Чорбанов: Предлаганите мерки срещу коронавируса само ще удължат агонията . 6| 7767 |12.11.2020 Кирил Симеонов: „Балтов, виж каква маркировка!“ – възкликна асфалт паша. Балтов кимна одобрително . 7| 5301 |04.11.2020 Първан Симеонов, ”Галъп”: Над 70% не разчитат на здравната система . 6| 5318 |03.11.2020 Кирил Симеонов: Това е кулминацията на една система в колапс, сметката за която ще платим всички ние

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads