Реклама / Ads
7| 4287 |24.02.2015 НОВИНИ

Първанов и АБВ няма да подкрепят дълга от 16 млрд.

.
Георги Първанов
„Ние сме против, защото в това, което сега ни се предлага, няма предпоставки за растеж и развитие. За разлика от други политически сили, АБВ влезе в този дебат конструктивно, с очакване да чуем аргументи и да бъдем убедени. Мога да кажа, че приемаме за удовлетворителни отговорите, които бяха дадени от министъра на финансите Владислав Горанов относно избора на банките и размера на лихвата. Големият кръг въпроси са свързани с рефинансирането на старите дългове“, заяви Първанов.
 
Според него АБВ не оспорва нуждата да се вземе нов заем, за да се покрият стари задължения, но експертите на партията смятат, че той не трябва да надхвърля 9 млрд. лева, колкото са старите дългове.

Миналата седмица парламентът отложи по искане на Патриотичния фронт обсъждането на ратификацията на договора, за да може двете поддържащи управлението формации - Патриотичният фронт и АБВ, да се запознаят детайлно с параметрите на споразумението и необходимостта от него. АБВ още в сряда заяви, че няма да подкрепи договора за нов дълг, макар че премиерът Бойко Борисов обяви, че вицепремиерът и зам.-председател на АБВ Ивайло Калфин подкрепя договора.

В неделя Калфин подчерта, че партията му не е доволна от начина, по който е направено предложението, но самият той напомни, че това не е решение за вземане на нов заем, а за договор с банки по обслужването му.

"Към този момент мога да кажа, че парламентарната група на АБВ няма да подкрепи внесения проект за ратификация. Там има няколко милиарда, нека да приемем, че са 2 милиарда, които са предвидени за покриване на бъдещи бюджетни дефицити. Ако сега имаше инвестиционна стратегия, която да съпътства или дори да предшества като дебат това споразумение, можеше и да бъдем убедени, но хипотезата означаваше да бъде изтеглен законопроектът за ратификация и да седнем да поговорим, да обмислим. За мен най-доброто решение беше да се направи нов договор, вече след един сериозен публичен и професионален дебат и залагане на нови параметри", заяви днес Първанов.

"Аз не мога да бъда уплашен с оставката на когото и да е било", добави той, след като миналата седмица Борисов намекна, че е готов да се раздели с властта, ако парламентът не одобри ратификацията на договора за заема.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4452 |24.02.2015 М. Константинов: Правомощията на президента няма да бъдат увеличени . 8| 4696 |24.02.2015 Министър Танев: Нови учебници няма да се пишат засега . 8| 4708 |23.02.2015 Мавродиев: Няма причина да подавам оставка . 16| 4879 |22.02.2015 Няма черен списък в БСП, Мая е медийната червена звезда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads