Реклама / Ads
4| 4480 |26.10.2015 НОВИНИ

Първанов и АБВ поискаха от БСП национално споразумение за балотажа

.
Георги Първанов и Румен Петков
АБВ подава ръка за балотажа към левите сили в България - не само към "Позитано" 20, но към целия спектър -социалдемократи, земеделци, еколози. Това заяви лидерът на партията Георги Първанов на първия си брифинг след местните избори. Той уточни, че партията му е готова с проектоспоразумение с тези партии на централно ниво.
 
"Провали се идеята на някои от "Позитано" да не се водят разговори в центъра, а по места. Разбрахме се в някои общини, но това не е достатъчно. Но ако те разчитат на подобни епизодични дайствия, ще изгорят много леви кметове, а те и без това не са много. Така че - споразумение му е майката, и да вървим напред, защото виждаме докъде го докараха лявото пространство", заяви Първанов. И обяви, че във Враца ще намери начин да подкрепи Николай Иванов.

Не е фатална липсата на организационно единство в левицата, а това, че няма взаимодействие, каза още той. Важно е да създадем механизъм за еднопосочно действие, когато става дума за политики, да има споразумение и за следизборно управление на общините, допълни той. Според него причината за загубата на левицата била не разделението на левите сили, а нуждата на левицата от дълбока промяна.

Не бива да се очаква обаче, че ще работим за подкрепа на балотаж само вляво, уточни лидерът на АБВ. И даде пример с Пазарджик. Там изборът е морален и ще подкрепим ГЕРБ, защото трябва да се разбие статуквото и този порочен модел на схеми, обясни Първанов.

Лидерът отчете, че местните избори са били голямо изпитание за АБВ, но са добри за партията. Не бе лесно да правим кампания почти от нулата, тъй като нямахме присъствие в местната власт. Но сега присъстваме твърде наситено особено в малки и средни общини, обясни той. И отчете около 45 кмета, някои от които избрани, други на балотаж, с подкрепата на АБВ. На брифинга бе кметът на Карнобат Георги Димитров, когото Първанов представи като "изолиран и елиминиран" от БСП.

АБВ запазва и утвърждава присъствието си над 4%, въпреки че такива прогнози са на минимума, тъй като на много места сме в коалиции, отчете Първанов. Това правело АБВ незаобиколим фактор не само в лявото, но и в политиката изобщо.

Първанов поздрави победителите, най-вече ГЕРБ, тъй като "доминацията им е очевидна". Това не е резултат само от добра кампания, колкото и от доброто управление на общините, каза той и изброи поименно успешните кметове на ГЕРБ. Ние сме партия на феърплея и когато имаме срещу себе си опонент, който се справя добре, сме длъжни да го признаем, обясни той.

Първанов отхвърли твърдението на Бойко Борисов, че управляващата коалиция печели на тези избори. "Не печели коалицията. Не, благодаря, ние не се чувстваме победители като част от управляващата коалиция. Ние си имаме своите малки победи и те са ни по-скъпи", каза Първанов.

Той обаче бе категоричен, че резултатите от изборите не влияят на стабилността на коалицията. Тя е функция от работата на самата коалиция - ако правителството работи добре, ако парламентът произвежда добри закони - ще си изкараме мандата и тази коалиция има бъдеще, обясни лидерът на АБВ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4367 |23.10.2015 Кандидат-кмет на Русе е обявен за национално издирване . 13| 6336 |23.10.2015 Ал. Томов: Г. Първанов е в основата да ме съдят за Кремиковци . 3| 4172 |16.10.2015 Миков: За ВВС ще има бъдеще с национално отговорна политика, а не с политически мотивирани решения . 36| 10622 |28.09.2015 Инджев: Първанов, Б. Димитров и Райчев насаждат страх от бежанците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads