Реклама / Ads
36| 5968 |27.05.2011 НОВИНИ

Г. Първанов: България остава "остров на стабилността"

.
Георги Първанов
Не знам как е при вас, но в България за съжаление реформата е понятие, натоварено с негативизъм. И все по-малко остават лидерите, които са готови да предприемат непопулярни мерки, за да могат да придвижат страната напред. Независимо от това България е една от малкото държави с траен етнически и граждански мир.
 

Това обяви българският президент Георги Първанов в изказването си по време на 17-та среща на президентите на страните от Централна и Източна Европа в полската столица Варшава, на тема "Пътища към демокрацията: споделен опит на демократична трансформация".

Според него дори в условията на криза, част от лидерите предпочитат да се снишат, да изчакат кризата да бъде разрешена от процесите, които автоматически вървят в Европа и по света, а не да предприемат смели действия, част от които са непопулярни в рамките на обществото.

Като фокусира вниманието си върху събитията в края на миналата седмица пред софийската джамия Баня Башь, Георги Първанов отбеляза, че в България едва сега, на двадесет и първата година на прехода, се появяват радикални движения и проблеми на етническо-религиозна основа.

Той подчерта, че досега подобно явление не е имало. Но едно от обясненията за него е, че социално-икономическата криза поражда остри социални проблеми и няма нищо по-лесно от това в рамките на политическия популизъм радикалните движения да експлоатират социалните проблеми, създавайки етническо и религиозно напрежение.

По думите на Първанов трансформацията в бившите социалистически страни в региона е започнала без ясен, без предварителен модел и се "наложи нерядко да работим на принципа “проба - грешка” и грешките бяха наистина повече".

Според него дори от дистанцията на времето не може да се очертае един обобщен модел на прехода, събиращ най-доброто, най-силното с оглед на това той да бъде прилаган в други страни, които вървят по нашия път.

Държавният глава посочи, че става дума за различни модели и  различните изходни точки, от които са тръгнали държавите от Източна Европа, които са довели до това днес те да бъдат на различен етап на развитие.

Именно липсата на ясна визия за икономическата трансформация е довело до това България да загуби темпо. "Нашата икономика беше разбита, разпиляна, особено в селското стопанство, и години по-късно ние трябваше да започнем отначало", обясни Първанов пред колегите си от района.

"Поради това не просто се създаде една голяма социална диференциация, поради това в огромната част от населението остава усещането за несправедливост на реформите в годините на прехода", посочи Първанов, цитиран от пресслужбата му.

Според него обаче България е една от малкото страни с траен граждански и етнически мир и е "един своеобразен остров на стабилността".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 7560 |26.05.2011 В България има радикален ислям и той е голяма заплаха! . 27| 5090 |26.05.2011 Първанов: Избори 3:1 не са в интерес на България . 52| 4987 |26.05.2011 Зарежете спекулациите, отношенията ни с България са прекрасни . 5| 9303 |25.05.2011 "Каменица" осъди България в Страсбург

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads