Реклама / Ads
0| 4809 |23.09.2010 НОВИНИ

Първанов и Бъсеску в балканска завера за ромите

.
Ромите не трябва да са пречка за Шенген, са категорични румънският и българският президент.
 

Румъния не може да приеме ограничаването свободата на придвижване на своите граждани. Това каза президентът на Румъния Траян Бъсеску на съвместна пресконференция с българския си колега Георги Първанов у нас. Румъния подкрепя създаването на обща европейска стратегия за ромите - каза Бъсеску. По думите му, изхождайки от правото на всеки европейски граждани за свободно придвижване, проблемът с ромите, не е само проблем на страната на произход. „В същото време нашият призив е да се излезе от лицемерието”, заяви Бъсеску.

„Нашите граждани от ромски произход - ромите номади, трябва да спазват законите на страната, на която се намират и защо не да спазват обичаите на общността в рамките, на която те разполагат своите биваци”, посочи той.
„Румънските власти призовават ромите номади да превърнат в свой обичай работата и образованието на децата си”, заяви Бъсеску.

„Смятаме, че срещата през ноември в Букурещ, на която ще бъдат проведени последните разговори, свързани с новата Дунавска стратегия, е подходяща - в тази стратегия да бъде включено изграждането на една или две хидроцентрали по река Дунав по общия българо-румънски участък или един-два нови моста между двете страни”, каза още Бъсеску.

"Не е необходимо да има съвместна декларация по ромския въпрос, но разбира се ние ще действаме еднопосочно, защото този проблем засяга и двете страни, засяга и европейската общност като цяло" каза на свой ред президентът Георги Първанов.

"Аз вече имах възможността да кажа, че става дума за български, румънски, става дума за европейски граждани, макар и от един етнос. Ако някой от тези хора е нарушил законите на приемащата страна, то той трябва да понесе съответната санкция, но не може да има санкция, не може да има депортиране на една група представители на определена етническа общност", коментира държавният глава на България.

Ние трябва да поемем своята отговорност за търсене на решения и в своите страни. Едно министерство не може да е решение, както имаше такива препоръки – първо защото трябва да направим по едно министерство за всеки етнос и второ защото проблемите засягат дейността на много министерства, а не на едно единствено, посочи Първанов.
„Интеграцията на ромите минава през по-активна политика в сферата на образованието, социалната сфера като цяло, а не в тяхната изолация и поставянето им в ъгъла”, заяви Първанов.

„Друг общ елемент в позицията ни с президента Бъсеску е, че този проблем не бива да бъде поставян сред критериите за Шенген, изобщо темата интеграция на малцинствата не може да бъде основен критерий за Шенген”, заяви Първанов. Той каза още, че тази атака, която има конкретния повод ромския въпрос за съжаление дава много нови мрачни щрихи в образа на България и Румъния в европейското общество, което също трябва да бъде предмет на общи усилия за преодоляването на проблема.

Президентът Георги Първанов констатира, че е било обсъдено възможно стратегическо партньорство, свързано с проекта, който има Румъния, заедно с Азербайджан и Грузия, за доставки на втечнен газ.
„Ние, от своя страна имахме идеи за доставка на компресиран газ от Азербайджан, може да се мисли за едно дългосрочно партньорство и това е нашият принос за диверсификацията”, посочи президентът Георги Първанов. Румънският му колега Траян Бъсеску изрази готовност страната ни да бъде присъединена.

„В разговорите с президента Първанов, на първо място ние уточнихме нашите общи приоритети. Тези приоритети в рамките на Европейския съюз са следните – на първо място присъединяването на двете страни към Шенгенското пространство през март 2011 година, разбира се с изпълняване на техническите условия за влизане в това пространство”, каза румънският президент.

„Също така аз предложих на президента Първанов нашите правителства да разгледат възможността и да си поставят като задача за приключването на Механизма за сътрудничество и оценка в края на 2011 година”, каза още Бъсеску.
„Що се отнася до присъединяването ни към Шенген, при условие, че ние изпълняваме всички поети ангажименти, ние категорично се противопоставяме срещу обвързването на присъединяването ни към Шенген пряко или не пряко с други въпроси, независимо дали става въпрос за механизма за сътрудничество или за ромите”, оповести Бъсеску.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5344 |17.09.2010 Първанов хвали доклада на Цветанов, Борисов иска синхрон с ЕС . 8| 5327 |15.09.2010 Първанов се сопна на френския посланик за ромите . 20| 5523 |14.09.2010 Б. Борисов: Първанов не е президент, а алтернатива на ГЕРБ . 10| 5258 |14.09.2010 Т. Дончева: Първанов краде идеи от Движение 21

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads