Реклама / Ads
23| 5299 |31.10.2008 НОВИНИ

Първанов бил готов да се срещне с представители на "Кремиковци"

.
Готов съм да се срещна с представители на „Кремиковци”, защото осъзнавам, че проблемът е много сериозен. Това каза пред журналисти президентът Георги Първанов.
 

„Разбира се, на една такава среща бих поканил представители на изпълнителната власт, защото е в техни ръце да решат проблема, а аз бих могъл да съдействам за нормализирането на диалога, защото тук няма място за заиграване, за популизъм. Необходимо е смело управленско решение”, заяви Първанов, предаде Агенция “Фокус”.

„Индиректно правителството може да помогне на „Кремиковци” чрез гласовете на държавните дружества, които са кредитори на предприятието. Това са „Булгаргаз”, „НЕК” и БДЖ. Въпреки това в момента, ако Станишев реши да даде субсидия на „Кремиковци”, това ще е нарушение на българските закони и държавна помощ, която ще трябва да я върнем на европейските данъкоплатци. Незаконно е държавата да даде помощи в случая”, посочи Владимир Каролев – председател на Икономическия съвет на партия НДСВ .

Той беше категоричен, че възстановяването на част от „Кремиковци” е комбинация от това, което трябва да направят държавните дружества, а не държавата директно и другите кредитори. „Кремиковци” е в процедура по несъстоятелност вече трети месец и всъщност съветът на кредиторите решава сега какво ще се прави. Аз не зная защо хората викат и скандират през министерството. Това трябва да го правят пред съда. В момента, за съжаление, нищо не зависи от правителството, защото „Кремиковци” е в несъстоятелност. Има двама души, наречени синдици, и от тях зависи какво ще се прави, коментира Каролев. Той допълни, че част от затворените производства никога няма да тръгнат отново.

purvanov_kremikovci.jpg  колаж Вяра Йовева

Представители на синдикатите в „Кремиковци” АД проведоха днес среща със заместник-министъра на икономиката и енергетиката Нина Радева. Тя потвърди, че в момента е изключително важно да се намери механизъм, чрез който заплатите на работещите в комбината за август и септември да бъдат изплатени във възможно най-кратки срокове чрез продажба на готова продукция. Зам.-министър Радева съобщи, че е провела среща с представители на украинската компания „Смарт Груп”, които са заявили интерес към комбината и запазването му в неговата цялост. Зам.-министърът на икономиката и енергетиката беше категорична, че трябва да се промени статуквото в „Кремиковци”, за да се прекратят всякакви възможности за злоупотреби. По думите й само при това условие в „Кремиковци” би могъл да влезе реален инвеститор, с интерес да развива дългосрочно комбината. Зам.-министър Радева подчерта, че работниците и ръководството на завода трябва да подкрепят тези процеси. Тя отбеляза, че днес се очаква писмо от украинската компания, с което официално да заявят своя интерес към „Кремиковци”, съобщиха от Министерството на икономиката и енергетиката. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 52| 5360 |29.10.2008 Бойко Борисов: Първанов и Станишев разиграват етническата карта . 3| 5079 |15.10.2008 Държавата готова да прехвърли целия си дял в "Топлофикация" на общината . 23| 5213 |14.10.2008 Ив. Костов: Първанов и Станишев са неспасяемо отговорни . 35| 5635 |29.09.2008 Георги Първанов: По никакъв начин не може да бъде оправдано посегателството срещу един журналист

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads