Реклама / Ads
13| 5737 |02.08.2010 НОВИНИ

Първанов до БСП и ДПС за отпуските, праща ги в Конституционния съд

.
Президентът Георги Първанов сезира Конституционния съд заради въведения ограничителен режим при ползването на отпуските.
 
В мотивите на президента се посочва, че промените в Кодекса на труда са противоконституционни и са в сериозно противоречие с редица международни договори.

Всеки работещ трябва да ползва отпуската си през годината, в която е отпусната - а ако не успее, може да отложи само 10 дни за следващата година. Тази разпоредба преди време предизвика президентът да наложи вето на промените. Седмица по-късно то беше отхвърлено от мнозинството в парламента.

Сега със същите аргументи президентът отново се противопоставя на ограничителния режим в трудовия кодекс, като изпрати писмо до Конституционния съд. В него Първанов моли магистратите да отменят спорните промени.
Президентът отчита стремежа на народните представители да преодолеят последиците от кризата, но предприетите мерки нарушават основни човешки права.

В писмото се посочва, че новата разпоредба противоречи на определени текстове от Конституцията, в които се забранява отнемане на правото за ползване на платен годишен отпуск. Акцентира се на нарушения принцип на правовата държава, според който не може да се отнема нещо, което вече е придобито. Според Първанов промяната удря най-уязвимите - работниците, без да се отчита, че работодателите са тези, които не са осигурили условия за ползване на почивка.

Президентът аргументира молбата си като изрежда редица международни актове, които противоречат на ограничителния режим за отпуските. Сред тях са всеобщата декларация за правата на човека, международният пакт за икономически, социални и културни права, конвенция №52 на международната трудова организация, както и европейската социална харта.

По-рано стана ясно, че 51 депутати от БСП и ДПС са подписали искане до КС срещу новите разпоредби. Те атакуват и погасителната давност на отпуските занапред.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5692 |22.07.2010 Парламентът би шут на Първанов, червените плашат с КС . 12| 4510 |21.07.2010 Първанов: Брюксел ни хвали, но може да се направи още . 4| 5964 |21.07.2010 Григор I иска Първанов да си отиде, за да стане цар . 26| 5872 |20.07.2010 Т. Дончева: И Станишев, и Борисов са рожби на Първанов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads