Реклама / Ads
19| 6126 |31.08.2013 НОВИНИ

Първанов: Част от БСП-ръководството е загърбило очакванията на хората

.
Георги Първанов
Г. Първанов щял да се радва, ако може да си взаимодейства с Дончева, тя била човек с голям потенциал. Но двама души, пет, десет, не правят голямата политика. Искам да направим силен отбор, каза той.
 

Тази част от ръководството на БСП, която е упълномощена да взема кадровите решения, се е вторачила в тях, и е загърбила очакванията на хората, заяви по БНР Георги Първанов, президент 2002 – 2012 година.

Имах съмнения, и те бяха изразени на заседание на Националния съвет, във формулата програмно експертно управление. Подозирах, и това се случи, че тази формула в крайна сметка ще бъде изопачена, в полза на един много тесен кръг. Ще се свият процесите на вземане на кадрови решения от легитимните органи. Вътре в състава на Националния съвет не сме обсъдили както трябва дори състава на правителството. Когато се зададоха въпросите, председателят отряза дискусиите, каза „вие нямате политическо мислене" и прибраха дебата в един много тесен кръг, каза Георги Първанов. 

По темата за ДПС и заема ли движението твърде голямо място в управлението, Георги Първанов каза, че не е сигурен, дали това е така, нямал информация. Много от случаите бяха приписани на ДПС; в Благоевград, или в Пловдив, бяха наложени тези областни управители, точно защото на друго място, примерно – в Шумен, имаше „наши” решения. Зависи от ръководството, в частност от председателя, да не се допусне дисбаланс в полза на една от партиите, особено, когато е по-малката партия, заяви Първанов. 

Председателят беше този, който защити кандидатурата на Пеевски, политически, след премиера. Това е само един конкретен случай; за съжаление, вече има цяла пирамида от подобни случки. Не се занимаваме с това, да правим голяма политика, да изведем страната от кризата. 

За проекта на Татяна Дончева той каза, че ще се радва, ако може да си взаимодейства с Дончева, тя била човек с голям потенциал. Но двама души, пет, десет, не правят голямата политика. Искам да направим силен отбор, който да включва поне по няколко души от всеки бранш. За да може, когато дойде времето, да има добър избор за формиране на изпълнителната, законодателната власт, каза Първанов. 

Не апелирам да се издигне китайска стена между партиите и бизнеса; диалогът трябва да го има, но трябва да се избегнат зависимостите. За това трябва да има много сериозни реформи. През 2008 г. започнах дебат за реформа на българския политически модел, ще го продължим в дискусионните клубове. Максимална прозрачност, избягване на зависимости, контрол на гражданското общество, каза Георги Първанов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 6218 |24.07.2013 Първанов: Повтарят се събитията от 10 януари 1997 г. . 64| 5578 |14.07.2013 Георги Първанов: Правителството има шансове да оцелее . 75| 6001 |28.06.2013 Г. Първанов: Правителство и премиер плащат грешки на политръководства . 31| 6466 |23.06.2013 Първанов: Проблемът на БСП е, че няма нови идеи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads