Реклама / Ads
19| 5347 |28.01.2011 НОВИНИ

Г. Първанов: Демократичното развитие на България е необратимо

.
Георги Първанов
Президентът Георги Първанов очаква 2011-та година да бъде година на последователност във външната политика и на сериозни изпитания във вътрешнополитически план.
 

„За България и нашите партньори от Европа и по света 2010-та беше година на сериозни усилия за справяне с предизвикателствата на икономическата криза и преодоляване на социалните проблеми, предизвикани в резултат на кризата", каза Първанов на традиционна си среща с дипломатическия корпус у нас, проведена в Националния исторически музей.

„Това, че се събираме в тази чудесна сграда в НИМ, ми дава право да напомня с гордост, че тази година отбелязваме 1330-тата година от създаването на Българската държава. Радвам се, че през изтеклите години нашето културно-историческо наследство придоби такава популярност в Европа и света, допълвайки и обогатявайки образа на България, на българското”, каза президентът.

„Вярвам, че ще продължи да се утвърждава в Брюксел, в съюзническите столици впечатлението и оценката, че България може да бъде активен фактор, както на Балканите, така и в източната политика на ЕС", обяви Георги Първанов.

В началото на срещата с чужди дипломати и посланици, акредитирани у нас, Първанов заяви, че през миналата година България е продължила да се утвърждава като един достоен член на Европейския съюз и солидарен, последователен, предсказуем партньор на НАТО. Държавният глава отчете още, че през миналата година сме успели да се реализираме като един от факторите на стабилност в региона на Югоизточна Европа, както и че страната ни е създала нови партньорства с държави от Азия, Африка, Латинска Америка.

„Вярвам, че тази линия на българската външна политика, както в европейски мащаби, така и по отношение на останалите ни приятели и партньори, ще бъде запазена и през 2011 година", допълни президентът.

Във вътрешен план Георги Първанов очаква повече резултати за преодоляване на кризата, тежестите на бизнеса, социално слабите. „Иска ми се да вярвам, че ще преодолеем вътрешнополитическите предизвикателства и най-вече - ще проведем изборите за нов президент и органи на местно самоуправление така, че да докажем, че демократичното развитие на България е необратимо", заяви пред дипломатите държавният глава. От тяхно име бяха изказани пожелания за успех в бъдеще.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5208 |27.01.2011 Последователи на Муун осъдиха България в Страсбург . 9| 5045 |27.01.2011 ЕК спира наказателната процедура срещу България . 9| 5286 |27.01.2011 Е. Василев: България си има политическа полиция . 83| 6383 |26.01.2011 Велчев ощетил България с 1 млрд. лв.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads