Реклама / Ads
86| 6452 |22.04.2012 НОВИНИ

Първанов: По-доброто бъдеще за България минава през “Белене”

.
Георги Първанов
По-доброто бъдеще на страната ни минава през възстановяване и ускореното строителство на АЕЦ-Белене. Това заяви бившият президент Георги Първанов в Плевен.
 

 

Той обяви пред протестиращите, че е сложил подписа си под започналата подписка с искане за референдум за АЕЦ „Белене“. Според него само в следващите седмици ще се съберат над 1 милион подписа, докато за референдум са нужни 500 000.

 

Георги Първанов определи спирането на строителството като престъпно решение и добави, че ако не това правителство, то едно следващо правителство ще продължи проекта за втора атомна централа.

 

Около 2000 бяха протестиращите днес. „Имаме съмишленици от всички общини в област Плевен, включително от Монтана и Враца. Те също подкрепят нашата инициатива”, заяви Красимир Тодоров, съпредседател на комитета.

 

Протестиращите носят лозунги „Аз съм за АЕЦ Белене”, „Да на енергийната независимост на България”, ЗА АЕЦ Белене!”.

 

Преди десетина дни имаше друг протест в защита на централата на главния път София-Русе. Тогава млади хора от 7 общини в района излязоха с искането да бъде преразгледано решението за спиране строителството на втора атомна централа.

 

Хората са на мнение, че централата в Белене няма алтернатива, а 7-и блок в АЕЦ „Козлодуй“ би струвал почти толкова, колкото нова централа.

 

В края на март правителството реши страната да се откаже от строителството на втора ядрена централа. Решението бе подкрепено и от парламента. На мястото на АЕЦ „Белене“ ще се строи газова централа, а поръчаният ядрен реактор ще бъде изплатен изцяло на руснаците и ще бъде разположен на площадката на АЕЦ „Козлодуй“, като 7-и реактор.

Тогава премиерът Бойко Борисов обясни, че в телефонен разговор с Владимир Путин е заявил, че „не ни отива да шикалкавим години наред по един проект“ и да разваляме отношенията си. Затова според Борисов кабинетът е взел решението за окончателен отказ от „Белене“.

 

Вчера премиерът коментира, че референдумът за АЕЦ „Белене“ е игра преди конгреса на БСП. „Георги Първанов бе 10 г. президент и прекрасно виждаше, че Станишев не иска да строи АЕЦ „Белене“. Самият Станишев също знаеше, че няма да направи нищо, освен да похарчи едни 600 млн. банков заем. Не им обръщам внимание. Те си имат конгрес, да се карат там и да си вадят кирливите ризи. Аз ги гледам и се забавлявам”, каза Борисов.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 55| 7370 |31.03.2012 Борисов: Бъдещето на "Белене" е в прокуратурата . 51| 6219 |24.03.2012 Първанов: България няма нужда от шериф! . 23| 5420 |23.02.2012 Райчинов: НЗОК е обезглавена, бъдещето е неясно . 83| 5583 |03.02.2012 Първанов: Някой много се страхува от мен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads