Реклама / Ads
18| 5130 |04.02.2014 НОВИНИ

Първанов гази: Държавата става заложник на лични конфликти

.
Георги Първанов
Бидейки преизбран, стъпвайки в длъжност и до края на мандата си, не съм казал една крива дума, по отношение на предшествениците си, каза Георги Първанов, президент на Република България (2002 - 2012) по време на дискусия на тема „4 февруари 1997 г. Барикади, съгласие и разум (исторически анализ – 17 години по-късно)“ по покана на Младежка историческа общност.
 

„Много е лошо това, че нашата политика и държава става заложник на лични конфликти между определени ръководители и така не е било никога. Това е друг голям дефект, от който не знам как ще се измъкнем, тоест знам, но ще си говорим за това след евроизборите”, заяви Първанов, предаде "Фокус". 

По думите му, имаме много добра Конституция и трябва да се изхожда от този факт, дори, когато се правят или обсъждат предложения за промяна или за нова Конституция. „Тази Конституция ни помогна да излезем от много сериозни ситуации и нека ценното бъде съхранено, но, ако трябва нещо да се преосмисли, трябва да седнем да го дебатираме, да постигнем консенсус и едва тогава да тръгвам на стъпки напред”, добави Първанов. Той посочи, че и лявото и дясното са остарели, защото изцяло се променя визията за лява и дясна политика в европейското, а и световното идейно политическо пространство. 

„Да на активната политика към пенсионерите, да на политиката на социалните помощи, но много по-важна е онази политика, която инвестира в производството и, чрез него произвежда заетост и в крайна сметка, прави социална политика. Тук изостава българската политика и от ляво, и от дясно. За съжаление, националното почти не присъства в политиката на сегашните партии, като изключим националистическите, където там е силно деформирано, където се търси врагът. Когато търсиш врага в различния, етнически, религиозно, в съседа, това е риск, опасност, само това ни трябва в тази криза, да насложим и религиозни и етнически елемент, а такива опити има”, заяви Първанов. Той посочи, че относно демографската криза, има проблем, който е наследен още от социализма. 

„Свеждаме нещата до това да гледаме раждаемостта и смъртността, засичаме тези два параметъра и край. Но, има много други въпроси, които стоят пред нас, свързани с качеството на човешкия капитал, не е въпросът дали едно семейство ще има 3,4 или 6 деца, а в отговорното родителство. През 2006 г. се стимулираха родителите, които осигуряваха на децата си нормално развитие. Вероятно, една от първите разработки, която ще представим в АБВ, ще бъде по демографската политика, ако някой ни изпревари и покаже нещо по-добре-чудесно, нека в тази конкуренция на идеи, се роди най-доброто за България. Слушам един нов политик, който непрекъснато подмята, че някой му краде идеите, аз съм от 25 години в политиката, не мога да кажа, че някой ми краде идеите. Тези идеи идват от древността, не сме ние, които откриваме велосипеда, малко по-скромно…”, посочи още Първанов. 

"За разлика, от тогава, когато нямаше правителство, сега има и, ако то успее да се отласне от дъното, да управлява добре, то ще оцелее. Спасението на правителството е в собствените му ръце и, ако успее да се еманципира от партийните централи. Ако някой създава проблеми в управлението, в момента, те са повече партийните централи и някои кръгове, около тях", каза още Георги Първанов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 6862 |03.02.2014 Антония Първанова: С бюлетините да се дават и ваучери на хората . 16| 5715 |02.02.2014 Първанов: Снетото доверие - стягане редиците чрез показен разстрел . 33| 5802 |02.02.2014 Димитър Иванов: Първанов не иска да е лидер от куртоазия . 44| 11719 |02.02.2014 Георги Коритаров: Първанов е монарх на лявото пространство в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads