Реклама / Ads
15| 8713 |27.12.2011 НОВИНИ

Първанов готви ново вето

.
Георги Първанов
Президентът Георги Първанов ще наложи вето на текстове в Кодекса на труда, които определят критериите за представителност на работодателските организации в тристранния съвет. Това съобщи председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов.
 

 

При срещата на бизнеса с държавния глава стана ясно, че ще бъдат атакувани текстовете, които ограничават членството в тристранния съвет на организации, които имат функции, възложени по закон. Такива функции има Българската търговско-промишлена палата, която издава документи за международна търговия. Председателят й Цветан Симеонов се позова на конвенция на Международната организация на труда, подписана от България. Според него новоприетите текстове противоречат на тази конвенция.

 

Очаква се днес по-късно да бъдат публикувани и мотивите на държавния глава.


"Президентът ни информира за намерението си да наложи вето на Кодекса на труда в частта му Параграф 2 и 3 за представителност на синдикалните и работодателски организации", каза зам.-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков. Ние изразихме нашето несъгласие за многото промени, които се правят в законите. Изразихме съжаление, че не сме успели да информираме президента за нашата позиция по пенсионната реформа, където ние се обявихме в подкрепа на промените в Кодекса за социално осигуряване, каза Димитър Бранков. Изразихме позицията ни по промените в Кодекса на труда – относно представителността на работодателски и синдикални организации. Няма съвършен нормативен акт и в досега действащите текстове има редица слабости и пропуски. Нашата позиция е, че постигнатите текстове са в резултат на компромиси между взаимноизключващи се предложения и в много случаи те имат вътрешни противоречия и не са съвършени, каза Бранков.

 

Относно частния случай на БТПП, ние изразихме позицията, че – да, вярно е в много страни търговските палати не са социален партньор, не са се лицензирали и не са се регистрирали като такива, но и в немалко примери търговските палати са единствените работодателски организации, които участват в международни организации на труда, допълни Бранков. Той посочи, че БТПП е нужна и полезна на бизнеса и на работодателите организация с експертен потенциал и капацитет. „Това трябва да бъде съхранено и развито”, посочи Бранков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5206 |16.12.2011 Ветото на Първанов не мина в парламента . 34| 5544 |15.12.2011 Владици зоват Първанов за помощ срещу отваряне на досиетата . 94| 5481 |13.12.2011 Първанов "плаши" Борисов с победа на БСП . 34| 5364 |12.12.2011 Пенсионна реформа ще има, въпреки ветото на Първанов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads