Реклама / Ads
26| 5390 |14.11.2011 НОВИНИ

Първанов лансира идеята за диверсификация в Азърбайджан

.
Георги Първанов
Пробив с доставки на природен газ от Азербайджан за България би бил знаков за Европа. Това заяви президентът Георги Първанов на съвместната си пресконференция с президента на Азербайджан Илхам Алиев.
 

 

Трябва да направим този малък пробив в диверсификацията на енергийните доставки за България чрез доставките на природен газ от Азербайджан. Това е част от по-голямата идея за диверсификация, заяви българският държавен глава.

 

Той отбеляза, че на такива форуми често припомняме за онзи един милиард кубически метра природен газ, който сме договорили преди няколко години, и за който вече може да мислим как ще се задвижи чрез построяването на междусистемните връзки Гърция - България и Турция - България.

 

Бих изразил очакването такива мощни фирми да имат достъп на българска територия. Това е част от голямата идея за диверсификацията, ние трябва да направим един по-малък пробив, да покажем на Европа как може да стане и след това - как ще стане в рамките на южния газов коридор, каза Първанов.

По думите му – за да се осъществят доставките на природен газ - много зависи и от това - какво правим на българска територия, както и от сътрудничеството с Азербайджан, за да получаваме необходимите количества.

 

В близките години връзките между България и Азербайджан в сферата на газта ще се задълбочават. Това заяви на свой ред президентът на Азербайджан Илхам Алиев.

 

Той подчерта, че една от най-близките страни, която може да получава нашите енергоносители, е България и в този план се водят разговори. Този проект може да намери лесно решение – има богати газови находища на Азербайджан, но този газ, който добиваме, за да го транспортираме, изисква да изградим нова газова инфраструктура. В момента се работи по този въпрос и Азербайджан ще съумее да задоволи потребностите на България по отношение на газови доставки, изрази увереността си Илхам Алиев.

Азербайджанският президент засегна и въпросите за взаимните инвестиции, създаването на смесени предприятия, които определено стоят на дневен ред.

 

Ние ще правим конкретни стъпки в тази насока, в сферата на енергетиката в двустранен формат ние си сътрудничим, много наши компании водят преговори в сферата на енергетиката – каза Алиев.

Той припомни, че в началото на тази година е подписана съвместна декларация относно южния газов коридор между Азербайджан и Европейския съюз.

 

Надявам се, че на един следващ етап това сътрудничество ще стане още по-мащабно. За да реализираме южния газов коридор, Азербайджан прави всичко, което зависи от него, имаме много богати газови находища, които ще засилват енергийната сигурност не само на Азербайджан, но и на нашите партньори и съседи, заяви още Илхам Алиев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5924 |14.11.2011 А. Ангелов: Президентът Първанов въобще не ме вика за информация от армията! . 40| 4963 |11.11.2011 Г. Първанов: Да не дава господ да се наложи правителство на националното спасение! . 16| 5593 |11.11.2011 Първанов щял да даде шанс отново да се гласува за него . 14| 5762 |11.11.2011 А.Ангелов: Първанов нямаше по-голям достъп до секретна информация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads