Реклама / Ads
11| 4818 |01.12.2010 НОВИНИ

Първанов наложи вето на Закона за Сметната палата

.
Георги Първанов
Президентът Георги Първанов върна за ново обсъждане в Народното събрание Закона за Сметната палата, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В мотивите за връщането той отчита, че законът е изключително важен за ефективното, ефикасното и икономичното управление на публичните средства и за бюджетния контрол, но смята, че в него има спорни моменти, които трябва да бъдат обсъдени още веднъж о
 

Първанов посочва член 12 от закона, в който е предвидено, че съставът на Сметната палата се състои от председател и двама заместник-председатели. Според мотивите на законопроекта „се възприема моделът на едноличен ръководен орган от типа „генерален одитор", който е широко разпространен в различни страни на ЕС". Президентът припомня, че за България е характерен колегиалният модел на състав на Сметната палата и цялостното законодателство на третата българска държава относно устройството на одитната институция традиционно я урежда като такъв. При приемането на България в Европейския съюз Сметната палата също бе колегиален орган, посочва той.

С оглед на тази историческа обусловеност ми се струват недостатъчни мотивите за изоставяне на колегиалното начало и преминаване към един непознат за българската правна система модел на едноличен ръководен орган. Предвид конституционния статут на Сметната палата и изключително значимите правомощия, които има, намирам за целесъобразно още веднъж да се обмисли и обсъди разпоредбата на чл. 12 и философията при нейното структуриране, изтъква президентът.

Според Първанов притеснения поражда и предвидената в чл. 50 от Закона за Сметната палата възможност председателят да поиска с одитния доклад освобождаване от длъжност на лице, което носи управленска отговорност и в следствие на негово действие или бездействие са допуснати нарушения на закон или не са изпълнени дадени от Сметната палата препоръки. Според държавния глава тази разпоредба е формулирана твърде общо, тъй като управленска отговорност в България носят и конституционно установени органи. При тези органи има изрична уредба на условията и реда за тяхното отстраняване. С чл. 50 от приетия закон на практика се установяват нови, непредвидени в конституцията, основания за започване на процедури за отстраняване от длъжност на органи с конституционен статут. Тази разпоредба би създала практически трудности при нейното прилагане, се казва в мотивите за връщането на закона.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 8033 |01.12.2010 ГЕРБ се цепи; Г. Първанов става посланик . 4| 4864 |26.11.2010 Кмет си направи сдружение по примера на Първанов . 14| 5561 |24.11.2010 Сексуални намеци влязоха в дебатите по закона за Сметната палата . 9| 5477 |22.11.2010 Експерти дискутират Закона за изборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads