Реклама / Ads
18| 5313 |04.08.2014 НОВИНИ

Първанов напира за президентска република

.
Георги Първанов
Не бих дал оценка, че М. Миков е ниска топка за левицата, отговори на въпрос по БТВ Георги Първанов от АБВ. Това не беше конгрес на промяната, а конгрес, който произведе двама председатели, статуквото се запазва. Всичко онова, което поиска досегашният председател, се случи. Негови са двамата първи кандидати. Нищо от дискусията не се случи на конгрес, коментира той.
 

Аз посочих Станишев, след като бях спечелил президентски избори; имаше приливна вълна на доверие към БСП, открои разликите Първанов. АБВ прави всичко, за да обоснове отчетливо своя идеен образ; ние преди всички представихме предизборната си платформа. Там има поне една дузина идеи, които са различни от всички останали политически партии, посочи той.

Сълзите на Станишев по-добре ще оцени някой кинокритик. Имаше някои политически послания, които са много важни. 4 пъти се спомена референдума за Белене. Защо не се намери никой в залата да попита защо тази идея не се реализира, а се отиде към различен и опасен за България вариант за един реактор, който не работи никъде по света, посочи Първанов.

Кръгът на председателя е тясно свързан с групата на Пеевски; това е коренът на това, което се случва в българската политика, каза той. Заемам рязка позиция по отношение на морално-политическите измерения на този въпрос. Единият реактор на Уестингхауз струва колкото двата в Белене, осведоми той.

Първанов отново застъпи идеята за преход към президентска република, но отрече да има личен мотив. Има два варианта: или компрометиран парламент, или дисциплиниран на премиера. Т.е. има премиерска република; президентска е по-добре, отчете той. не става дума за абсолютна, еднолична власт; предлагаме по-скоро френския модел, при който има баланс, за да има отговорност. Парламентаризмът в този си вид е изчерпан, категоричен е Първанов.

Нямам една стотинка в КТБ; ще съдя изданията, които го твърдят. Сега съдя вестник за подобна публикация, оказа се, че публикацията е от липсващ автор, т.е. вероятно от човек с псевдоним и сега аз трябва да търся кой е този човек, т.е. да свърша работата на държавата. Опасявам се, че пак ще стане същото.

За т. нар. коалиция "Бостан" Първанов каза, че формално вероятно коалиция няма да има, но след изборите щяло да има добро съдействие в името на управлението на ГЕРБ. Борисов е добър партиен лидер и слаб премиер, оцени Първанов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 64| 5835 |03.08.2014 Първанов: АБВ е „за" президентска република . 6| 4714 |21.07.2014 В. Симеонов пак напира за коалиция с ВМРО . 16| 4603 |18.07.2014 Македонският президент напира за Южен поток . 19| 5153 |16.07.2014 Димитров: Президентска република е най-доброто решение за манталитета на българина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads