Реклама / Ads
28| 5070 |09.06.2010 НОВИНИ

Първанов: Няма време за АЕЦ "Белене"

.
Президентът Георги Първанов Източник: Вяра Йовева
Пред прага сме на нов период на своето развитие в областта на ядрената и конвенционалната енергетика. Крайно време е да изясним всички съмнения и да изчистим стратегическата си линия.
 

Това подчерта в приветствието си президентът Георги Първанов към участниците в започващата Международната ядрена конференция на БУЛАТОМ, циниран от News.bg.

Президентът е категоричен, че България трябва да запази стратегическия приоритет на ядрената енергетика в електропроизводството.

Той изрази позиция, че всяка непоследователност или недостатъчна решителност в областта на енергетиката ни лишава от завоювани пазарни позиции в региона.

По думите на Първанов на нас ни е необходима повече оперативност по проекта „Белене", оценяван от международните експерти като съвременно технологично решение с най-високи показатели за ядрена безопасност в света към момента. И припомни, че този проектт има и добра степен на проектна и технологична готовност.

Не виждам основателни причини да се противопоставя проектът „Белене" на проекта за развитие на комплекса "Козлодуй" в дългосрочен план. Двата проекта са в много раздалечени фази на развитие, изтъква още държавният глава.

Държавният глава е категоричен, че трябва да сме по-експедитивни, защото повишеният интерес към ядрените технологии вече значително повишава цената на новите атомни централи в световен мащаб.

Като пример президентът отбелязва, че цената на единица ядрена мощност в аналогичния на Белене проект за изграждане на АЕЦ в Турция вече е 2,5 пъти по- висока.

В заключение президентът изтъква, че поради повишените изисквания към серни и азотни емисии, голяма е вероятността след 2016 г. постепенно да се разделим с почти всички наши ТЕЦ-ове, работещи на въглища.

Очаква се и развитие на "водородните" технологии, а тези причини определено правят ядрената енергетика конкурентна по себестойност и екологични параметри.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 5252 |06.06.2010 Първанов: Питайте Борисов за проекта ми . 5| 6275 |31.05.2010 К. Паскалев: 50% от времето ни отива в преписки до ДАНС, ГДПОБ и пр. . 52| 5142 |29.05.2010 Г. Първанов: Натискат медиите! . 17| 4782 |21.05.2010 Президентът Първанов: Културата е антикризисна мярка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads