Реклама / Ads
52| 4852 |16.01.2009 НОВИНИ

Г. Първанов: Нямаме една нова гайка, завита след времето на Т. Живков

.
Президентът не приемал менторския тон на тези, които са управлявали досега и са имали възможност да работят по проблема, обяви сам той по време на лекцията си за националната сигурност.
 

 

purvanov_sigyrnost.jpg  снимки Вяра Йовева

 Настоящата ситуация налага темата за националната сигурност, заяви президентът Г. Първанов в лекцията си, посветена на "Националната сигурност пред нови предизвикателства". В присъствието на многобройна публика в НДК, вкл. премиера Станишев и външния министър Ивайло Калфин, Първанов направи реплика на прословутата фраза на президента Бил Клинтън, гласяща „Икономиката, глупчо". Българският президент отправи фразата „Енергетиката, глупчо" към опонентите на отваряне на блоковете на АЕЦ "Козлодуй".

Първанов специално акцентира върху кризата с газа и обяви, че не приема тезата за икономическите измерения на конфликта. Според него сблъсъкът бил около политиката на нови стратегически интереси и измерения. Президентът обаче установи, че българските институции са действали адекватно при разразяването на газовия конфликт, още повече, че през всички години на прехода не било направено нищо, което да предостави някакви алтернативи. Ние нямаме една нова гайка, завита след времето на Тодор Живков, дословно отсече Първанов, който не приемал менторския тон на тези, които са управлявали досега и са имали възможност да работят по проблема. Страната ни имала има потенциал да бъде енергиен център на Балканите и реалния шанс да изгради модерна инфраструктура за пренос на енергия, която да гарантира непрекъснатост и ритмичност на доставките за България и за региона.

Същевременно президентът апелира основните политическа партии да се обединят и да работят по приоритетни за страната проблеми. Това означавало те да се договорят по приоритети, по които може да се работи в една посока. През 1997 година това било възможно по силата на т. нар. Декларация за национално съгласие. Първанов пожела да започне диалог, за да се стигне до нова подобна декларация. Той искал още след шест месеца България да има своето стабилно управление.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 4890 |07.01.2009 Г. Първанов: Можем да издържим без газови доставки 3 месеца . 37| 5217 |22.12.2008 Г. Първанов: Кербала ще остане символ на скръбта по загиналите . 35| 5663 |29.09.2008 Георги Първанов: По никакъв начин не може да бъде оправдано посегателството срещу един журналист . 13| 4887 |14.09.2008 Г. Първанов: Кой извлича печалба от кризата със столичния боклук?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads