Реклама / Ads
20| 4953 |17.06.2008 НОВИНИ

Г. Първанов: Оставането ми в политиката няма да е през задния вход

.
Имам мирно съвместно съществуване с Бойко Борисов, обяви президентът. Отношенията му с премиера пък били приятелски и двамата щели да се видят скоро.Засилване на мажоритарния елемент поиска още президентът, който похвали ремонта на кабинета.
 

Няма нито необходимост, нито алтернатива кабинетът да си отиде, независимо от доклада на ЕК, а и икономиката ни работи на пълни обороти, направи оценка на управлението президентът Г. Първанов по БТВ. Той обясни, че негов съветник (Венцислав Димитров) е направил гаф, призовайки Станишев да подаде оставка след критичен доклад на ЕК. Президентът провел тежък, нелицеприятен разговор с него и този съветник нямало да има повече публични изяви.

Аз съм пристрастен към това което става в БСП, призна Първанов. Партията демонстрирала активен живот по формиране на управленски решения и в този смисъл била една от малкото партии от класически тип в българския политически живот

По повод идеята на Ивелин Николов от БСП президентът да поднови заниманието си с наука, Първанов коментира, че вероятно след 5-10-15 г. наистина ще се върне към нея, но определи „шегата” като не е особено оригинална. Все пак той уточни, че не било казано да изкара целия този период в политиката. Едно от възможните начинания, което би предприел, приключвайки с президентстването, можело да бъде създаването на Академия за млади лидери от типа на тази, която направил президентът Квашневски.

Не мога да си представя, че ще оглавя партия, която ще се бори да прескочи единия процент, виждайки поведението сега на Стоянов и Костов, категоричен беше Първанов.

purvanov_8.jpg
 снимки Вяра Йовева

Скандалът в МВР не получи президентска оценка, защото той опря само до отстраняването на няколко души. Дебатът трябвало да се води по същество и да засегне устоите на системата и мотивацията на хората. Кадровите промени обаче не са самоцел, заяви президентът.

Ремонтът на кабинета Първанов окачестви като сполучлив, той похвали и първите стъпки на новите министри, които били дейни хора.

Като смешни квалифицира той инсинуациите, че иска да остане в политиката; ако искам, няма да го направя през задния вход, вкарвайки няколко депутата, каза президентът и добави, че мажоритарният елемент можел да върне доверието на хората и да бъде интересен за тях. Дори едно „намигване” към електората в тази посока с поне 30 мажоритарни места можело да бъде достатъчно.. Всички партии бягали от темата за такъв вот, а това говорело за слаба експертност и анализаторски щаб. Нямало и личности, и идеи, а хората искали да видят сблъсък на хора и идеи. Една личност на върха на пирамидата не стига, отбеляза Първанов, очевидно визирайки лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Забрана за финансиране на партиите от юридически лица предложи президентът. Регистриране на публична разплащателна сметка поиска още той, както и осветляване на партите, които минават през ПР агенциите, за да може да се ограничи купуването на гласове. Бутането на една ограда и барбекю е оперетъчно като начало на операция „Чисти ръце”, тя няма да стане по линията на парламентарни комисии, а чрез ДАНС, МВР и другите компетентни органи, коментира още президентът.

Аз не искам да имам свой кабинет, обяви президентът по повод ширещото се мнение, че е баща на тройната коалиция и обясни, че до там се е стигнало като антикризисен вариант на третия път. Отношенията си с Бойко Борисов той определи като мирно съвместно съществуване, а с премиера тези отношения били приятелски и от неговия успех зависел успехът на България.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4343 |22.05.2008 В политиката у нас се влиза беден, а се излиза богат . 12| 4963 |23.04.2008 Георги Първанов: новите министри ще засилят кабинета . 5| 7873 |13.03.2008 Първанов: Да говорим за отношенията деца – възпитатели, не само за ремонти . 15| 5220 |08.03.2008 Георги Първанов: Бях в Симитли, но не за вълци. Стига спекулации!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads