Реклама / Ads
20| 4958 |17.10.2013 НОВИНИ

И Първанов попита президента за бежанците

.
Георги Първанов Източник: Булфото
Недоумявам защо президентът досега не е свикал Консултативния съвет по национална сигурност. Защо в парламента няма дебат по проблема с бежанците?
 

Това попита президентът Георги Първанов на форум по проблема в Харманли. "Няма единна позиция. Ние като държава така и не изработихме идинна и последавателна пизиция към войната като цяло. Институциите ни се оказаха разделени и с противоречия помежду си. Но по-лошото е, че има и разделение в обществото", оцени бившият държавен глава.

Той призова за ясен отговор дали сме достигнали върха на възможностите си изчерпали капацитета си. Трябвало да се прецени дали в съответните места за настаняване сме в състояние да гарантираме хуманно отношение към "нашите приятели от Сирия", както и верна и точна експертиза на здравното осигуряване. "Дори малък инцидент може да отприщи голямо социално напрежение", предупреди бившият главнокомандващ.

"В момента ФРОНТЕКС е изпратила 50 свои гранични полицаи от Западна Европа", съобщи ген. Красимир Петров. Проблемът обаче бил в липсата на адекватна комуникация с кандидатите за убежище. Той настоя и за сформиране на смесени гранични патрули на турска територия.

Сирийският журналист Нидал Хлайф изнесе последните данни от войната в арабската държава: 850 000 разрушени дома, 115 000 загинали до момента без да се броят изчезналите. 10 на сто от тях били деца и 11 % жени. По данни на ООН досега бежанците били 2 милиона с тенденция броят им да нарастне на 3 до края на годината.

Хуманитарни организации се обявиха за незабавно започване на обучение на малките и право на работа на родителите им още с подаване на документите за бежанец. Според евродепутат Ивайло Калфин трябвало да се промени характерът на визите, които се получават след признаването на статут.

Кметът на Харманли Михаил Лисков пък поиска кметовете с бежански центрове на територията им да могат да обявяват бедствено положение, за да можели да харчат законно пари покрай косвените разходи на лагерите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 7632 |16.10.2013 Любка Качакова и Антония Първанова в битката за лидер на НДСВ . 81| 8296 |14.10.2013 Бареков обвини президента в пране на пари и търговия с влияние . 29| 5455 |10.10.2013 И Местан попита "Кой?" . 29| 5860 |09.10.2013 Г. Първанов: БСП е заложник на собственото си ръководство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads