Реклама / Ads
2| 4723 |08.09.2010 НОВИНИ

Първанов против хазарт с данъците

.
Политиката на вдигане на данъци няма да може да запази бизнеса и да преодолее кризата в производството. Това заяви в сряда президентът Георги Първанов, който е на посещение в Берковица за празника на града.
 
Първанов заяви, че гражданите и бизнесът трябва да имат сигурност и усещане за перспективи, което предполага и яснота в данъчната политика. „Безпокоя се от това, образно казано, „тука има, тука нема” в нашето данъчно законодателство и от тези постоянно изтощаващи общественото мнение дискусии”, заяви държавният глава.
В сряда депутатите приеха на първо четене предложението за данък от 2 процента върху застрахователните премии. Зад идеята, която е част от антикризисните мерки на правителството, застанаха представителите на ГЕРБ и „Атака”, а проектът беше разкритикуван от представители на „Коалиция за България” и от „Синята коалиция”. Според „Синята коалиция” данъкът ще бъде плащан от крайните потребители и се въвежда, защото НАП не може да събере приходите си.


Вносителите от Министерски съвет мотивират предложението си за въвеждане на новия данък с аргумента, че в условията на икономическа криза, водеща до намаляване на бюджетните приходи, е необходимо намирането на нови източници за увеличаване на постъпленията. Министрите посочват още, че в повечето държави от Европейския съюз съществува подобно облагане, поради което застрахователите, осъществяващи дейност у нас, ще бъдат в съпоставимо положение спрямо останалите европейски застрахователи.


Ще се облагат застрахователните премии по облагаеми договори от общото застраховане с изключение на презастраховането, животозастраховането и договорите за застраховки на товари по време на международен превоз, когато началната или крайната точка на превоза е извън територията на страната. Няма да се облагат и договорите за застраховки на летателни апарати и плавателни съдове, както и премиите за гражданска отговорност, свързана с притежаването и използването на такива транспортни средства.
Преди ден стана ясно, че финансовото министерство обмисля още да вдигне акциза на горивата и да предложи единна ставка от 14 процента за туристическите услуги. В момента тя е 7 процента за груповите пътувания и 20 процента за индивидуалните.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 6260 |07.09.2010 Охрана на Първанов пъди журналисти от купон за Съединението . 39| 4927 |06.09.2010 Съединението размина програмите на Борисов и Първанов . 3| 5164 |02.09.2010 Простреляха апаш: крадял, избягал, съпротивлявал се . 2| 4772 |21.08.2010 Първанов поздрави националния отбор по информатика

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads