Реклама / Ads
22| 4846 |13.05.2011 НОВИНИ

Г. Първанов със завещание за наследника си

.
Георги Първанов
„Бих искал да завещая на следващия президент, който и какъвто и да е той, тази линия. Става дума за диалог със синдикатите, когато обществото ни имаше своите тежки социални конфликти", каза Георги Първанов на международната конференция за прехода в Централна и Източна Европа и ролята на синдикатите в него.
 

Той оцени приноса им за формирането на визията на България за следващото десетилетие, но според него трябва да се погледне още по-далеч, защото съществуват сектори, имащи нужда от по-дълъг период, за да формират стратегическата си политика.

Българският преход вероятно ще бъде записан в учебниците по история и ще бъде оценен като сравнително успешен, но от друга страна и с много социални и икономически проблеми, заяви президентът.

„Обективната оценка на успехите и грешките, които постигнахме през годините, е важна, защото чрез поуките от тях можем да очертаем по-ясно перспективите. Повече от 20 години пред всички нас стоеше задача с особена сложност", каза държавният глава.

Първанов обясни, че у нас преходът е преминал по мирен и ненасилствен път. Той отчете, че в резултат България не просто се формира като член на ЕС, но все повече става част от него в социален и културен план.

„В крайна сметка преходът се осъществи на неоправдано висока цена. За съжаление, нито българските граждани, нито политиците не бяхме подготвени за прехода", каза Първанов и допълни, че не сме съумели да постигнем необходимия консенсус.

Президентът оцени като дефект на българския преход сблъсъка на идеи на управлението. „Нямаше приемственост. Наложи се мандатното мислене", каза Първанов и допълни, че това се е отразило отрицателно на икономическия преход, в резултат на което не са се провели реформи, населението обеднява.

Държавният глава оцени високо ролята на синдикалните движения по време на прехода и определи кат „голямо достойнство" постигнатия баланс между труда и капитала.

Президентът заяви, че е готов да подкрепи социалната и политическа политика на ЕС, която да води да запазване на стабилността и ускорено развитие на българската икономика. В този смисъл той подкрепя и искането на КНСБ за „Пакт за икономически растеж и заетост", в който социалните партньори да постигнат обществен консенсус по приоритетните за страната „направления на действия" в унисон със стратегията Европа 2020.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 46| 5950 |12.05.2011 Първанов нямал трофей от архар, а и пушката му била евтина . 11| 5437 |12.05.2011 Питат Първанов има ли рога . 8| 5039 |10.05.2011 Борисов и Първанов в сградите с най-силна радиация . 32| 13667 |06.05.2011 Г. Първанов за последно: Г-да военни, не по устав, но от сърце – поклон!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads