Реклама / Ads
15| 4798 |20.11.2010 НОВИНИ

Първанов: Ще финансираме ПРО минимално

.
Георги Първанов
Участието на България във финансирането на ПРО в Европа ще е минимално, заяви президентът Георги Първанов, който участва в срещата на Върха на НАТО в Лисабон.
 

На форума не е бил обсъждан въпросът за разполагането на отделните елементи на противоракетната отбрана, допълни Първанов. "Не може да се стигне до такива детайли. България не е от страните, които са в челните редици при обсъждането на този въпрос. Засега беше важно да се стартира, да има принципна договореност за изграждане на различните етажи, образно казано. Евентуалните ангажименти по финансирането ще бъдат доста минимални. Що се отнася до разположението на отделните елементи, това категорично не е обсъждано, това е политическа дискусия", допълни Първанов.

В Лисабон държавният глава е разговарял с генералния секретар на НАТО и с американския президент Барак Обама, с когото са обсъдили въпроса за разширяването на Алианса. "Аз бях доволен да чуя оценката на президента Обама, че на България се гледа като на един ключов фактор в процеса на евроатлантическата интеграция на региона, като на един от стабилизиращите фактори за развитието не само на Балканите, но и на съседните региони", заяви Първанов.

България е заявила готовност за увеличаване на числеността на българското участие в Афганистан, каза Георги Първанов и уточни, че не става въпрос за преформатиране на българското участие. "Основният проблем и една от основните цели на започващия преход в Афганистан ще бъде именно подготовката на местните сили за сигурност, подготовката на администрацията, на дипломацията на страната с подкрепата на България е навременна, и ефективна. Преходът не означава някакво механично изтегляне. НАТО запазва своето военно присъствие като гарант на мира, но все повече тежестта на задачите ще пада върху силите за сигурност на самия Афганистан", каза още Георги Първанов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 4640 |18.10.2010 Първанов: Премиерът е силен в компроматите . 31| 4769 |14.10.2010 Г. Първанов: В страната върви полицейски сериал . 8| 4743 |14.10.2010 Първанов: Трябват нови закони, свързани с изборния кодекс . 20| 5119 |04.10.2010 Първанов: Има дефицит на ценности

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads