Реклама / Ads
25| 5262 |25.09.2010 НОВИНИ

Първанов ще помирява църква и институции

.
Струва си да бъдат чути аргументите на привържениците на идеята за задължено обучение по вероучение в българските училища. Това заяви президентът Георги Първанов в Добрич по повод празника на града и честванията на 70-та годишнина от връщането на Южна Добруджа в пределите на България.
 

Повод за репликата му е внесената от духовници и миряни петиция вчера за задължено обучение по вероучение в българските училища, предаде „Фокус”- Варна.

Държавният глава подчерта, че с удоволствие ще предостави своята позиция на Негово Светейшество патриарх Максим. Той обеща да бъде поискана среща патриарха още в следващите дни.

Първанов коментира, че преподаването на религия в училище е много добра идея в контекста на кризата, в която се намираме. Той поясни, че става дума не толкова за икономическа и финансова криза,  колкото за духовна. Според президента религията би могла да подпомогне общите усилия – на държава и общество, за справяне с кризата на духа и общочовешките ценности. Но конкретните параметри на модела на обучение по вероучение е от компетенциите на специалистите, допълни Георги Първанов.

Припомняме, че вчера Българската православна църква организира Национално литийно шествие под надслов "Образование за духа и доброто бъдеще на нашите деца", с призив да бъде върнато вероучението в българското училище.

По време на шествие пред храм-паметника „Александър Невски” бе прочетена петицията на Българската православна църква, изпратена до президента Георги Първанов, председателя на Народното събрание Цецка Цачева, министъра на образованието Сергей Игнатов.

В нея се изразява категоричното искане за незабавно пристъпване към законодателни промени за задължително обучение по предмета религия в българското училище.

Тази идея бе контрирана от министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов. Пред журналисти в парламента той бе категоричен, че на този етап не се нуждаем от никакви законови поправки, защото подопечните на министерството му деца са около 1 млн. и семействата им – стават 3-4 млн. души, така че трябва да има всенародно обсъждане.

Според него църквата и обществото трябва да бъдат активни, за да се възстанови вярата на българина. Нормативната уредба обаче не позволява в хода на учебната година да се правят промени.

В Шумен държавният глава предупреди също, че в България се надига нова вълна на конфронтация – идеологическа, политическа, междуличностна. Той изтъкна, че тяхното решаване трябва да не се търсят само за една или друга етническа или религиозна група, а за социалните общности. Идеята за толерантността е нещо, за което обществото трябва специално да се замисли.

Според Първанов обаче най-лошото би било да се опитваме да етнизираме социалната политика. Когато става дума за интеграция, тя трябва да носи не толкова етнически, колкото социален характер“, заяви президентът по повод антиромското шествие в София и коментарите за изгонените от Франция роми.

Президентът подчерта, че не трябва да бъдат забравяни и 1 милион българи, които отдавна са в чужбина не от добро, а за да си изкарват прехраната. Според държавния глава те също трябва да бъдат социализирани и интегрирани в нашето общество.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4793 |23.09.2010 Първанов и Бъсеску в балканска завера за ромите . 8| 4931 |20.09.2010 С литийно шествие църквата моли за религия в училище . 11| 5314 |17.09.2010 Първанов хвали доклада на Цветанов, Борисов иска синхрон с ЕС . 8| 5316 |15.09.2010 Първанов се сопна на френския посланик за ромите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads