Реклама / Ads
3| 4883 |05.04.2009 НОВИНИ

Първанов и Станишев поздравиха новия шеф на НАТО

.
Андерс Фог Расмусен
Георги Първанов и Сергей Станишев са поздравили Андерс Фог Расмусен за избирането му за нов генерален секретар на НАТО. Те му пожелали много успехи и здраве на новия пост.
 
В последния момент на юбилейната среща на Алианса премиерът на Турция Реджеп Ердоган все пак склони Анкара да подкрепи кандидатурата на датският премиер Расмусен. Часове преди това италианският премиер Силвио Берлускони успял да убеди Ердоган да се откаже от бойкота срещу Расмусен заради датските карикатури посветени на исляма преди време.
Германски медии обявиха, че датският премиер е обещал да закрие кюрдската радиостанция, излъчваща на територията на Дания, както и да обсъди морални компенсации във връзка със скандала около карикатурите на пророка Мохамед. Освен това Барак Обама обещал на Ердоган, че един от заместниците на новия натовски шеф ще е турчин.
Дискусиите за избор на нов Генерален секретар на НАТО бяха доста остри, като Турция открито се противопоставяше на избирането на датския премиер Андерс Расмусен.

Сред обсъжданите въпроси бяха и увеличаване на военното присъствие на Алианса в Афганистан както и отношенията с Русия. Президентът на САЩ Барак Обама направи ярко и емоционално обръщение към съюзниците в НАТО за изпращане на още войски в Афганистан и предупреди, че в противен случай Европа ще остане незащитена за терористични актове.
През цялото време на срещата в Страсбург не спряха сблъсъците между участници в протестите срещу НАТО и силите на реда. Имаше ръкопашни схватки, полицията използва сълзотворен газ и халосни патрони, има ранени.
Освен че отбелязва 60-я рожден ден на организацията, срещата на върха на НАТО приветства и новите страни-членки Албания и Хърватия и завръщането на Франция в алианса. Генералният секретар Яп де Хоп Схефер покани представителите на новите две членки на Алианса да заемат местата си около масата за преговори.

В началото на деня на церемония на моста на река Рейн, между Германия и Франция, символично Париж се върна във военното командване на организацията. След това се проведе възпоменателна церемония в памет на загиналите военни от НАТО. В нея участваха и българските военнослужещи Владимир Смилянов и Ангел Годжев.

Малък коментар: Соломон Паси опита да оглави НАТО, но не успя. Това едва ли е изненадало дори него. Все пак той успя да си направи някакъв ПР и кампания, ожени се, бе отразяван в приятелски медии и накрая дори бе включен в делегацията ни за честването юбилея на Алианса. Както се казва, успя да извлече някаква полза дори от обречената си предварително идея. А тя бе обречена не защото е българин, а защото се направи на солист в балет, а всъщност бе смешник в цирка. Паси дори не счете за нужно да потърси обществена подкрепа за кандидатурата. Не че щеше да я получи, но беше редно да се опита. Остава му през лятото да се увери колко души ще го подкрепят и за Европарламента, ако все пак Симеон се склони да го сложи в списъка на кандидатите от НДСВ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 4957 |02.04.2009 Първанов плаши с референдум за мажоритарна система . 66| 18611 |01.04.2009 73 милионерски имоти при Станишев, 4 от тях на министри . 23| 5760 |30.03.2009 Б. Борисов: Станишев и Доган ще гледат под микроскоп мъничкото направено от тях . 36| 5773 |29.03.2009 Я. Янев прави нова ПГ в НС; кани Станишев на дебат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads