Реклама / Ads

5| 4258 |15.04.2009

Първанов върна изборния закон за поправка

.
президентът Георги Първанов Източник: Вяра Йовева, Frognews.bg
Президентът иска ново обсъждане в парламента на избирателна бариера от 8% за коалиции
На основание чл. 101, ал. 1 от Конституцията на Република България президентът Георги Първанов връща за ново обсъждане в Народното събрание Закона за изменение и допълнение на Закона за избиране на народни представители, приет от Народното събрание на 14 април 2009 година. Това съобщиха от пресцентъра на държавния глава
По-конкретно президентът иска депутатите да преразгледат § 3, т. 4, с който се изменя досегашната ал. 3 на чл. 6 от закона, уреждаща промяна в изборния праг за някои от политическите играчи. Внасяйки промени в закона, народните представители вдигнаха изборната бариера за коалиции от 4 на 8 на сто, докато тази за партиите остана непроменена.

Неведнъж президентът на Републиката е предлагал да се повишат изискванията за регистрация на партиите, с което би се сложила бариера пред съществуването на партии-фантоми за обслужване на бизнес интереси. Вместо това парламентът въвежда необосновано повишаване на изборната бариера за коалиции.
Още преди две седмици държавният глава публично предупреди, че ще наложи вето на промените в Закона за избиране на народни представители, ако в “12 без 5” парламентът промени правилата на изборната борба и повиши прага за влизане в законодателния орган.

Президентът обоснова публично своята позиция преди приемането на Закона и налагането на ветото е част от политиката на прозрачност и последователност, провеждана от институцията.
Четири процентовата национална изборна бариера се прилага вече 18 години, като доказа своя положителен ефект. Чрез нея се предотвратява прекомерното раздробяване на парламентарното представителство и в същото време се стабилизира изпълнителната власт в лицето на правителството. Тази бариера съответства на установени норми в избирателните системи на държавите от Европейския съюз.

Държавният глава предупреждава, че чрез въвеждането на високи изборни бариери се ограничава политическият плурализъм, създават се предпоставки за силно стесняване на кръга на политическите сили в парламента, за формиране на изкуствени парламентарни мнозинства, които не съответстват на волята на избирателите. Това може да доведе до неустойчивост в работата на Народното събрание.

Президентът връща закона незабавно, защото не би искал да се губи още от оскъдното време до възможната дата на изборите. Държавният глава изразява надежда, че народните представители ще се произнесат също така бързо, за да бъде спазен ангажиментът за провеждане на изборите за 41 Обикновено народно събрание в разумен срок.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. „Ред, законност и справедливост” със своя група в парламента 14| 4445 |09.04.2009 . Първанов и Станишев поздравиха новия шеф на НАТО 3| 4358 |05.04.2009 . Първанов плаши с референдум за мажоритарна система 18| 4337 |02.04.2009 . Да направиш услуга на Бойко Борисов е по-изгодно, отколкото да служиш на закона 16| 4568 |02.04.2009

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ