Реклама / Ads
81| 5761 |01.11.2011 НОВИНИ

Първанов застана зад БАН, Борисов отсече - имат си закон

.
Срещу нас се прилага геноцид с този бюджет за 2012 г. Това заяви проф. Никола Малиновски, директор на института за оптични материали и технологии при БАН.
 

 

Днес той, заедно с колегите си от Националния археологически институт, излязоха Да протестират пред Археологическия музей. Всички сложиха въже на шията, за да изразят възмущението си от неадекватното отношение на управляващите към учените в Академията. На сградата на институцията бе спуснато черно траурно знаме. 

 

Вчера за пореден път министър Дянков обяви катастрофален за БАН бюджет, който изправя учените пред невъзможността да работят и живеят нормално, което естествено вдигна градуса на напрежението в гилдията.

 

Бюджетът на БАН е намален с 5 млн. лева за следващата година. Очевидно за финансовия министър господин Дянков ние умираме, но не умираме достатъчно бързо. Схемата му за финансиране на БАН е някакъв безумен експеримент, а бюджетът ни според него за 2013 г. трябва да бъде още по-нисък, възмущава се професорът.

 

Около 100 души учени и изследователи издигнаха плакати, на които пише: "Хвалите се пред света с труда ни, престанете да се гаврите с него у нас", "Като убивате археологията, подкрепяте иманярството", "Ние археолозите обогатяваме държавата, а държавата ограбва труда ни" и др.

 

Притиснати сме до стената с този бюджет. 70-процентната субсидия покрива само заплатите ни, оплака се и директорът на Националния археологически институт и музей доц. Людмил Вагалински. Той посочи, че тази субсидия покрива само заплатите, за всичко останало пари няма, дори за сградата на Археологическия музей, която е на 500 години и никой в държавата не ги пита как я поддържат.

 

Парадоксално е, че политиците ни показват у нас и в чужбина нашите археологически находки непрекъснато, а същевременно ни натикват до стената, отбеляза Вагалински. Средата брутна заплата при нас е малко над 500 лева, както в цялата академия. Той даде за сравнение Румъния, където средната заплата на учените е между 700 и 800 евро и в Сърбия, където заплащането е в пъти над това на нашите учени.

 

След церемонията по раздаване на държавните награди по случай Деня на будителите президентът Георги Първанов отиде да разговаря с протестиращите.

„Подкрепям вашия протест. Не сте само вие, археолозите, което не би трябвало да ви успокоява, за съжаление такава е ситуацията“, каза той и се ангажира да разговаря с премиера и с финансовото министерство по проблемите на науката.


По-рано днес премиерът Бойко Борисов каза във връзка с протеста на учените от БАН пред Би Ти Ви: „Вече трета година едно и също само чувам – пари, пари, пари. Имат си управително тяло, ами в условията на криза да направят така, че и те да си изкарват пари. Нека да кажат колко пари са изкарали от европейски програми. 7 млрд. евро има в Брюксел само за наука и няма ограничения за коя държава са. Да, повече даваме за образованието, ама това не е брашнен чувал, само да тупаш, да тупаш, да казваш – дай, дай. Всеки иска пари!“.


Парите за образование в бюджета за 2012 г. се увеличават с 50 млн. лева нетно, от тях около 40 млн. ще отидат за увеличаване на стандартите в средното образование, а останалата част е за фонд „Наука“, каза вчера след приемането от МС на проектобюджета самият Симеон Дянков. Неговото мнение е, че ако има качествени научни проекти, те ще намерят пари за финансиране.


„Ние не можем да искаме нищо, защото те си имат закон за БАН, има си ръководство и то трябва да реши какво да прави – или ще подкрепят най-добрите институти, които наистина имат добра оценка и трябва да се свържат с университетите – ако го направят, тези 55 млн. лв ще им стигнат, или ще раздават на всички на калпак и ще разглеждат академията като социална институция“, коментира днес министърът на образованието и науката Сергей Игнатов.


Довечера протестът на учените продължава със запалени свещи.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 37| 5878 |31.10.2011 Георги Първанов поздрави победителите за Дондуков 2 . 19| 9503 |31.10.2011 Попова черпи; Борисов: "Много тънко!" . 16| 8100 |31.10.2011 Анализатори: Борисов държи цялата власт формално, но не реално . 27| 6022 |31.10.2011 Р. Плевнелиев: Ще има конфликти и искри с Б. Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads