Реклама / Ads
1| 5162 |16.09.2016 НОВИНИ

Първанова: Бежанците в ”Овча купел” са добрички, сричат български

.
Петя Първанова
Около 93% е запълнен капацитетът на бежанските центрове у нас. Причината за толкова много мигранти е летният сезон, през който те по-лесно се придвижват. Това заяви председателят на агенцията за бежанците и бивш вътрешен министър Петя Първанова.
 
Центровете са започнали да се пълнят от средата на месец юни.  Те могат да приютят 5130 бежанци плюс 60 души в местата от затворен тип. С идването на зимата напливът от мигранти ще намалее, обясни Първанова.

Малко под 13 хил. бежанци са тръгнали от нашите бежански центрове към Западна Европа през тази година. Регистрираните през 2015 г. мигранти в агенцията за бежанците  са били около 20 хил. души., каза още тя пред bTV.

Относно напрежението в столичния квартал „Овча купел“ и бунта на местните жители срещу мигрантите там Първанова коментира, че бежанския център в „Овча купел“ се настаняват семейства и непридружни малолетни и непълнолетни.

Те не са агресивни, категоричен е шефът на агенцията за бежанци. Тя обясни, че там е написано на всички кое е нарушение, кое е престъпление и какво следва, ако бъде извършено. Мигрантите се обучават и на български език. 36 деца дори са записани да учат в български училища.

Припомняме, че кметът на София Йорданка Фандъкова поиска денонощно засилено полицейско присъствие в района на бежанския център в кв. „Овча купел“. А в началото на седмицата от ВМРО настояха да се закрият трите центъра за настаняване на бежанци на територията на Столичната община – в кв. „Овча Купел“, кв. „Военна рампа“ и кв. „Враждебна“.

Предстои в Харманли да се обособи помещение за бежанци от затворен тип, каза още Първаноева. Обсъжда се и възможността Пъстрогор да бъде трансформиран в затворен тип. По нейните думи в центровете от затворен тип се настаняват само лица, чиято самоличност не е известна, ако представлява заплаха за националната сигурност или обществения ред или ако трябва да се уточни държавата, която е компетентна да разгледа молбата му.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6252 |15.09.2016 Само във Фрог: Инсценират „скандал” с бежанците в Овча купел . 1| 3493 |15.09.2016 Меркел ЗА бързо интегриране на бежанците на трудовия пазар . 0| 3774 |13.09.2016 ЕС реже европари от нас, дава ги за бежанците . 3| 4891 |10.09.2016 МВР: Настаняваме бежанците в палатки и фургони край границата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads