Реклама / Ads
2| 4722 |02.03.2019 НОВИНИ

Откриха първата европейска образователна платформа с виртуално съдържание

.
Беше открита първата европейска образователна платформа за интерактивно обучение „IEDU360.EU“. Като целеви продукт тя е уникална не само за Европа, а и в глобален мащаб. Български екип е идейният двигател и водещ при създаването на проекта
 

Създадена е като съвместен проект на няколко европейски държави – Великобритания, Чехия, Италия и България, като водещият екип е на Фондация „Интерактивна България“.


Платформата е базирана на иновативните 360° VR технологии, чрез които посетителите могат виртуално да“преживеят” материала. Тя прави учебния процес много по-модерен, по-бърз и ефективен и го поставя максимално близо до реалната среда. Очаква се с нея да се улесни учебният процес, като учениците ще подобрят с над 50% възприемането на изучавания материал.


Изследвания показват, че подрастващите прекарват 80% от времето си в интернет, а повечето се запознават с мрежата много преди да тръгнат на училище. „Достъпът на децата до интернет и технологиите още от най-ранна възраст налагат необходимостта образованието да е модерно и интерактивно, за да им е интересно. Използваме това, че са в мрежата за нещо добро – да им помогнем в обучителния процес. Представянето на учебния материал под формата на виртуални турове дава възможност децата да се пренесат и в най-отдалечените и недостъпни места на планетата и да съпреживеят урока“, обяснява Иван Велков, председател на Фондация „Интерактивна България“.
Иновативната web система IEDU360.EU е безплатна и в нея вече има стотици турове във виртуалната реалност и видео материали от няколко държави, които освен това са и на няколко езика. Създадените виртуални уроци могат постоянно да бъдат надграждани с широк набор от инструменти – текст, фотография, колаж, звук, видео, интеракция под формата на тест/тестова игра. Специално за България – ученици и учители вече спокойно могат да използват много материали за обучение по история и география. Платформата може да се използва, както с VR очила, така и без очила от всички устройства.


Мултиезичността на платформата я правят отлично място за споделено пространство за обмен и учене на хора от цял свят. Учителите могат да използват ресурсите й да правят модерни интересни и увлекателни виртуални уроци, които да презентират от всяка точка на света. Учениците също могат да използват функционалностите и съдържанието й и да правят своите презентации и учебни проекти атрактивни и въздействащи. На събитието по откриването на проекта, ученичка от 6 клас в 119 СУ демонстрира своя презентация по тема от „Човек и общество“, направена с помощта на IEDU360.EU.


Проектът е отличен от Центъра за развитие на човешките ресурси (Националната агенция за Програма “Еразъм+” в България) с награда за високо качество и потенциал.
Проектът е финансиран от Европейската комисия в рамките на Програма „ЕРАЗЪМ+“, Ключова дейност 2 – „Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики” – дейност „Стратегически партньорства“, сектор „Училищно образование“. Партниращи организации на проекта „Интерактивно образование в 360°“ са Фондация „Интерактивна България“, 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“, Нов Български университет, Czech college – Чехия, Young Effect Association – Италия, MANE CZ – Чехия, ACTON EXCHANGE – Великобритания.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4483 |01.03.2019 Откриха мумифициран труп със свински опашки около врата . 7| 4114 |19.02.2019 Шефката на КФН отива в Европейската банка за възстановяване и развитие . 1| 4172 |15.02.2019 Обвиняем за корупция ексдепутат спъва Кьовеши за Европейската прокуратура . 2| 3919 |14.02.2019 Калоян Паргов: Декларацията срещу Луковмарш е тест за проевропейската ориентация на всяка партия в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads