Реклама / Ads
2| 5683 |21.08.2012 НОВИНИ

Първата жена, родила след рак на маточната шийка - българка!

.
Млада жена роди след операция от рак на маточната шийка с робота “Да Винчи” в Плевен. В световната медицина до момента нямало информация за подобен случай.
 
В света досега са направени 16 операции със запазване на матката, но сред пациентките нямало данни за бременност и раждане, съобщи вчера за “24 часа” проф. Григор Горчев.

32-годишната жена сега родила момиченце с тегло 1,3 кг. Това е първото й дете. Терминът е бил чак за октомври. Бебето е недоносено и е в кувьоз, но няма риск за живота му. Вече диша самостоятелно, каза проф. Горчев.

Операцията с робота била направена през септември 2010 г., като лекарите успели да запазят матката. “Беше изключително трудно и сложно, защото жената беше с един яйчник. Повдигнахме го по-високо, за да не бъде засегнат от лъчетерапията. Другият яйчник е бил отстранен по-рано заради киста. Едно грешно движение можеше да прекъсне съдовете, които хранят матката”, поясни проф. Горчев.

След интервенцията лекарите сложили катетър в матката, като така я съхранили за бъдещо раждане. Ракът е открит при рутинен преглед, на който жената отишла, защото не можела да забременее. Тогава се установило, че туморът е в начален стадий.

“За първи път правя трансфер на ембриони в матка без шийка, но успяхме от раз - жената забременя”, каза д-р Стефан Стефанов от Клиничен институт по репродуктивна медицина в Плевен. Трудността идвала от променената след операцията анатомия на матката. За да се избегне рискът от спонтанен аборт, гинеколози направили след това и серклаж - зашиване на отвора на матката.

Имам много пациентки, които идват за ин витро след конизация - това е частично отстраняване на маточната шийка в предракови състояния, каза още д-р Стефанов. тези жени по-трудно забременявали по естествен път.

При тях често се налагала асистирана репродукция, но проблемът им не бил толкова сериозен като при болната с операция от рак. Жената определено е проявила смелост, коментира д-р Стефанов. След интервенцията с робота и последвалата лъчетерапия, тя била подложена и на хормонална стимулация преди ин витрото. България води по смъртност от рак на маточната шийка в Европа. Всеки ден една жена умира с тази диагноза.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 6197 |16.08.2012 Бомбата пред "Кошарите" не била първата за Коко Динев? . 33| 8793 |25.01.2012 Премиерът Борисов поздрави първата дама . 27| 6353 |19.01.2012 Плевнелиев постави акцент върху богатството в първата си реч . 121| 8076 |19.01.2012 Плевнелиев и Попова се заклеха в отсъствието на първата дама, Марин и Доган

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads