Реклама / Ads
17| 8454 |07.11.2014 НОВИНИ

Първи лобистки законопроект на Реформаторите

.
Първия си лобистки законопроект внесоха в парламента депутати от Реформаторския блок, с който предлагат да се разреши на такситата да ползват бус лентите на градския транспорт. В поправката в Закона за движение по пътищата се уточнява, че изключението ще се прави само за "таксиметрови автомобили, когато превозват пътник или пътници", при "включен специален режим", но според депутати това положение ще се контролира трудно, пише във Фейсбук народният представител Петър Славов.
 
Вносители на промяната са депутатите Петър Славов, Станислав Иванов, Мартин Димитров, Бойка Маринска, Димитър Шишков и Борислав Миланов.

"Законопроектът на реформаторите е изцяло лобистки, той ще облагодетелства таксиметровите фирми и ще затрудни съществено движението на градския транспорт в големите градове", коментира Веселин Вучков от ГЕРБ. Според него тенденцията трябва да е тъкмо обратната - да се стимулира използването на обществения транспорт.

В мотивите си вносителите посочват, че промяната щяла да подобри състоянието на таксиметровия бранш, "чиито услуги може да се очаква да станат по-предпочитани от гражданите, когато имат неотложна и бърза работа и нужда от придвижване в рамките на града". Другата полза според авторите е, че ще се разтовари централната градска част от лични автомобили в полза на градския транспорт. Твърде спорно твърдение, като се има предвид, че такситата ще затруднят движението на автобусите и тролеите в специалните ленти.

"Финансовият ефект от предлаганите промени се очаква да е положителен и не се очакват допълнителни разходи. Същевременно икономиите от спестено гориво и щадене на околната среда вероятно ще са осезаеми", заключават в мотивите си вносителите от РБ.В проекта за нов правилник Мая Манолова от БСП е предложила отново да се забрани „номадството“ на депутати - преминаването им от една парламентарна група в друга. То бе разрешено в правилата на предишния парламент.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4687 |29.10.2014 Кр. Янков: Не може министър да обвинява хората за хаоса след първия сняг . 10| 4578 |29.10.2014 ДПС започна с три законопроекта за Възродителния процес . 17| 5068 |27.10.2014 Сидеров: 43-то НС, 43 законопроекта . 13| 5248 |27.10.2014 Пеевски и бат’ Сали първи в парламента от шубе

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads