Реклама / Ads
0| 5129 |25.04.2016 НОВИНИ

За първи път! Духовници мият краката на 12 деца на Велики четвъртък в храм „Александър Невски”

.
За първи път български духовници ще измият краката на 12 деца в неравностойно положение на Велики четвъртък. Това съобщиха от ръководството на храм-паметника „Александър Невски”. От няколко години главата на Римокатолическата църква мие краката на затворници и бежанци. Това се прави по примера на Христос, който преди тайната вечеря измива краката на 12-те апостоли. В съобщението се уточнява:
 

Най-почтително съобщаваме, че с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит на 28 април т.г. в Патриаршеската катедрала ставропигиалния храм-паметник „Св. Александър Невски“ след полагащата се на Велики четвъртък Василиева св. литургия от около 11.30 ч. за първи път ще се извърши богослужебното последование „Божествено и свещено умовение“ с умиване нозете на 12 деца от Първо помощно училище „Проф. дпн Г. Ангушев“, гр. София.

            Учтиво известяваме също така и че на 30 април т.г. – Велика събота, по повод най-големия празник за всички православни християни – Възкресение Христово, в Патриаршеската катедрала в 11.30 ч. ще бъде посрещната иконата „Света Богородица – Всецарица“, осветена в светогорския манастир Ватопед, където се съхранява оригиналният чудотворен образ на споменатата икона, която помага на всички, притичващи се към нея с вяра онкологично заболели хора. Светият образ ще престои в Съборния за Българската православна църква храм до 2 май т.г. – втори ден на Възкресение Христово, когато св. Църква чества паметта на св. благоверен и равноапостолен цар Борис-Михаил, Покръстител Български, на когото е посветен южният олтар на Патриаршеската катедрала. След празничната Литургия на 2 май иконата ще бъде тържествено пренесена в Гигинския Църногорски манастир „Св. безср. Козма и Дамян“, където за винаги ще бъде обект на свято преклонение.

            При посрещането на чудотворната икона пред Катедралата тя ще бъде внесена в св. Олтар с литийни песнопения в нейна чест, а на 1 май т.г. – Пасха Христова, ще бъде изнесена за поклонение от 11.00 ч. с цел измолване от Св. Богородица на нейния майчински покров, който да послужи за изцерение както на всички с онкологични проблеми, така и на всички, които търсят застъпничеството на Божията Майка пред нейния Син и наш Господ – Възкръсналият Иисус Христос.

            Отечески призоваваме всички православни християни, живеещи или гостуващи в българската столица София, да вземат молитвено участие както в споменатите св. богослужби в Патриаршеската катедрала, така и във всички богослужения, извършващи се в столичните храмове през Страстната и Светлата седмица за Божие благословение.

Нека настоящите свещени дни да послужат на всички за благодатно озарение!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4542 |19.04.2016 Плевнелиев иска НС да подкрепи всички проекти за модернизиране на армията . 0| 4632 |12.04.2016 „Люлин“ изпрати първи сигнали от Космоса . 0| 4956 |06.04.2016 Д-р Дечев: Държавата е най-големият нарушител на солидарния модел . 0| 5714 |05.04.2016 Баневи - първите българи от "Панамагейт"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads