Реклама / Ads
0| 3982 |16.08.2019 НОВИНИ

Първи случай на африканска чума по свинете в Пазарджишко

.
Източник: БГНЕС
При първия случай на африканска чума по свинете в Пазарджишка област става дума за трупни части от диво прасе, открити в местността ”Арнаутска поляна” на територията на Държавно горско стопанство ”Чепино”, община Велинград.
 

Това съобщи заместник-областният управител Йордан Кожухаров след извънредно заседание на епизоотичната комисия, информира Дарик.

 

Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Петко Митев уточни, че останките са намерени на 13 август и получените вече резултати от изследването им са показали наличие на болестта. Той допълни, че със заповед на Изпълнителния директор на БАБХ от се определя инфектирана зона с площ от 200 кв.км. от констатирания случай. Директорът на РДГ- Пазарджик инж. Ангел Кузманов съобщи, че ще издаде заповед за ограничаване на достъпа до горските територии.

 

Съгласно мерките за недопускане разпространението на болестта ще бъде преустановен дърводобивът, ще се забрани достъпът на туристи и събирането на гъби и билки. За срок от два месеца в инфектираната зона ще влизат единствено оторизирани органи след задължителна дезинфекция на автомобилите и служителите. Кузманов призова хората да бъдат отговорни и да не нарушават мерките за безопасност. Той увери, че РДГ ще направи всичко необходимо, след спирането на дърводобива, да се подсигурят дърва за огрев на населението от други райони.


Заместник- областният управител апелира жителите на Велинград, които отглеждат домашни прасета, в най-кратък срок да ги умъртвят и да усвоят месото. Във връзка с мерките срещу африканската чума по свинете в Пазарджишка област са изградени 10 контролно-пропускателни пункта. Проверяват се всички товари за наличие на документи за произход. Има и съставени актове за нарушения.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4467 |14.08.2019 Теменужка Петкова: На 19 август приключва първият етап от процедурата за АЕЦ”Белене” . 1| 4046 |09.08.2019 Първи случай на Западнонилска треска у нас . 3| 4094 |09.08.2019 Африканската чума ”запали” и смолянско . 5| 4342 |09.08.2019 Десислава Танева обяви, че ще има кадрови промени заради африканската чума

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads