Реклама / Ads
4| 5481 |06.01.2014 НОВИНИ

Първи сме в Европа по малолетни родилки

.
В България вече раждат дори 12-годишни момичета. Това ни осигурява първото място по малолетни родилки в Европа.
 

Всяка година в софийските АГ болници има поне 4 – 5 случая на родилки под 16 г. Те са предимно от ромския етнос. Така нашата страна пак влезе в черна еврокласация, съобщи д-р Антония Григорова, главен редактор на списание "9 месеца” и инициатор на кампанията "Бебе на годината".

За разлика от тях българката все по-често отлага първото дете за необозримото бъдеще, когато вече е направила кариера, заработва добри пари и има собствено жилище. Съвременната нашенка иска да е по-образована и финансово независима, каза още д-р Григорова, пише "Монитор".

Средно на 30-годишна възраст българката ражда своето първо дете. Така лекарката обясни спада на раждаемостта в последните няколко години у нас. Лошото ниво на здравната система по отношение на ранното откриване и профилактика на стерилитета също допринася за мрачната картина.

За ранното раждане пък спомага лошото ниво на сексуалната култура на подрастващите. Миграционните процеси по посока малко населено място - голям град също са сред причините. По думите на д-р Григорова е имало лъжлива надежда към 2009 г., че раждаемостта започва да се увеличава. След 2010-а, когато се отчете първият драстичен спад в броя на новородените, нещата тръгнаха надолу, твърди д-р Григорова. Тя поясни, че от типично двудетния модел българските семейства вече създават не повече от едно дете.

Момиченце от Старозагорско стана Бебе на годината за 2014-а, съобщиха вчера организаторите на едноименната традиционна кампания. То е родено в 0,01 ч на 1 януари в многопрофилната болница "Проф. Стоян Киркович” в Стара Загора. Сияна, която е от село Николаево, е родена с тегло 2570 грама и височина 47 см. Самото раждане станало много бързо. Майката Силвия била закарана в родилното направо от новогодишната трапеза. Тя е родила детето си по естествен път.

В първия ден на новата година са проплакали общо 96 бебета, от които две двойки са близнаци. Общо 61 774 са родените деца през 2013 г. Кампанията "Бебе на годината" е създадена, за да фокусира общественото внимание върху демографските проблеми. Тя излъчва първото и последното бебе на годината, а също и орисник. Според поверието орисникът, щом вземе в ръце бебето на 40-ия ден, му предава своите добри качества.

На Бабинден, който е на 21 януари, тази година орисница ще бъде здравната министърка д-р Таня Андреева. От 2014-а вече се излъчва само бебето на настоящата година, а медальонът, който ще получи бебето, е на художничката Вида Пиронкова. Награда ще получи и болницата, в която се е родила Сияна - Бебето на годината.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 4770 |05.01.2014 П. Стоянович: Европа още не е част от нашето мислене . 39| 5732 |04.01.2014 Б. Борисов: Нито аз, нито Цветанов сме в списъка за Европарламента . 13| 5255 |03.01.2014 Сидеров и Бинев в битка за Европарламента . 10| 8169 |22.12.2013 Росен Йорданов: Цветанов не се справи с бюрокрацията с европарите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads