Реклама / Ads
0| 4041 |06.03.2017 НОВИНИ

ЕС с първия си команден център за военни мисии

.
Европейските външни министри положиха днес в Брюксел основите на военен команден център на ЕС, предназначен да централизира от тази пролет командването на някои задгранични мисии, предаде Франс прес.
 

 Двадесет и осемте страни членки решиха да създадат в кратки срокове военно звено за планиране и управление в рамките на Военния секретариат на ЕС в Брюксел, което ще бъде натоварено на стратегическо ниво с планирането и оперативното провеждане на военни мисии с мандат, който не включва участие в преки бойни действия, гласи приетият текст. "От 50-те години на 20 век изпитваме затруднения да постигнем напредък в областта на отбраната, където ЕС има история, белязана по-скоро от разделения", заяви върховният представител на съюза за външната политика и сигурността Федерика Могерини. Тя каза, че е горда с взетото решение. Новата институция ще започне оперативна дейност през следващите седмици, като в нея ще бъдат заети около 30 души, уточни Могерини.

 

Това звено ще постави под шапката на Брюксел три мисии на ЕС за обучение (около 600 войници), които в момента са разположени в Мали, Сомалия и Централноафриканската република под ръководството на финландеца Еза Пулкинен, генерален директор на Военния секретариат на ЕС. Няколко страни гледат с лошо око на всяка инициатива, която би могла доведе до създаването на европейска армия. Водещ противник на идеята е Великобритания, която винаги е блокирала напредъка в тази област за огорчение на държави като Франция и Германия. "Това е зачатъкът на по-голяма отговорност на ЕС за осигуряване на собствената му отбрана", подчерта на пристигане за срещата испанският външен министър Алфонсо Дастис.

 

"Не става дума за европейска армия, зная, че такова определение обикаля в публичното пространство. Това е по-скоро по-ефикасен начин да вършим военната си работа", уточни Могерини. Трите военни мисии на ЕС с мандат за бойни действия ("София" срещу трафикантите на хора в Средиземно море, "Аталанта" срещу пиратите в района на Африканския рог и "Алтеа" в Босна и Херцеговина) ще продължат да бъдат командвани от щабове в държавите членки на ЕС, пише БТА.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3834 |04.03.2017 Команден център ще ръководи войските на ЕС . 0| 3780 |26.02.2017 Над 20 ранени при пожар в бежански център в Швеция . 4| 5315 |13.02.2017 ”Алфа рисърч”: Повечето избиратели предпочитат управление център-дясно . 0| 4239 |12.02.2017 Илияна Йотова: Семково да стане студентски център за спорт и академични срещи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads