Реклама / Ads
21| 5261 |03.05.2011 НОВИНИ

Първите върнати посланици-агенти вече са у нас

.
Николай Младенов
Първите 13 посланици вече са в София. Те са част от общо 35-те, огласени като агенти на разузнаването на комунистическия режим. Тази информация потвърдиха от външно министерство.
 

Още в началото на април дипломатически източници съобщиха, че посланиците в Сараево, Атина, Букурещ, Тбилиси, Белград, Пекин, Стокхолм, Вилнюс, Берлин, Минск, Скопие, представителите пред ООН в Ню Йорк и при ЮНЕСКО в Париж ще получат заповеди за служебно пътуване до София, по силата на които могат да бъдат държани в България до изтичане на мандата им или до назначаване на нови посланици. Групата се е върнала в неделя, а вчера тринайсетимата бяха в министерството.

Според източници, запознати с процедурата, дипломатите са получили грами, с които са приканени да си купят еднопосочни билети за София за 1 май. Очакваме да ни информират - така един от завърналите се отговори на въпрос на "Дневник" докога ще е в България и какво следва оттук нататък.

Очаква се следващата група посланици агенти да бъде извикана в София на 1 юни. Докато те са на "служебно пътуване", посолствата временно се управляват от посочен от тях заместник. Неколцина пък ще бъдат пенсионирани.

До тази процедура се стигна, след като в средата на декември комисията по досиетата огласи резултатите си от проверка на дипломатите и се оказа, че 35 от действащите посланици са сътрудничили на бившата Държавна сигурност (ДС). Общо 45 на сто от всички настоящи и бивши посланици и генерални консули са работили за ДС.

С тези хора трябва да се разделим, заяви тогава премиерът Бойко Борисов, а външният министър Николай Младенов обяви: "Дипломати с обвързаност с бившите тайни служби няма повече да представляват съвременна България." Още в края на декември правителството предложи на президента Георги Първанов да подпише указ за отзоваване на всички посланици агенти.

"Не приемам подобен бланкетен подход. Предлагам да седнем с премиера и да разгледаме всички отделни случаи, за да се види какво е правил даденият човек като сътрудник на ДС, кадърен ли е ли не", отговори Първанов през медиите.

По конституция посланиците се изпращат с указ на президента по предложение на правителството, така че съпротивата на Първанов блокира намерението на ГЕРБ да върне дипломатите с досиета. Междувременно във външно министерство подготвят законови промени, които да направят невъзможно лица, сътрудничили на бившите служби, да бъдат изпращани на мандат.

Кои се прибраха в България:
Александър Савов - постоянен представител на Република България към ЮНЕСКО, Париж
Андрей Трънски - Босна и Херцеговина
Андрей Караславов - Гърция
Бранимир Радев - Грузия
Валентин Радомирски - Румъния
Георги Димитров - Сърбия
Георги Пейчинов - Китай
Захари Радуков - Беларус
Иван Цветков - Швеция
Иван Данчев - Литва
Иво Петров - Германия
Райко Райчев - постоянен представител на България към ООН, Ню Йорк
Раковски Лашев - Македония
(Дневник)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 6195 |21.02.2011 БОРКОР получи първите си сигнали за корупция . 6| 5031 |04.01.2011 Първите близнаци за 2011 г. - сираци . 8| 5707 |28.12.2010 Христо Мутафчиев направи първите си крачки . 127| 14818 |15.12.2010 Първанов няма да отзовава посланици-агенти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads