Реклама / Ads
14| 8820 |28.05.2020 НОВИНИ

ДАНС разследват братя Бобокови и зам.-министъра заради вноса на тонове боклук

.
Братя Бобокови и зам.-министъра на околната среда и водите Красимир Живков са влезли в полезрението на ДАНС заради вноса на боклук в България. Това разкиха пред Фрог нюз разследващи.
 

Твърди се, че служителите на родното ФРБ, които са водили оперативната разработка,  са се натъкнали на подставени фирми, чрез които се е осъществявал вноса. Затова и действията срещу Бобокови и зам.-министъра са свързани и се отнасят за едно и също нещо. Действия в момента има в няколко града-София, Русе, Плевен, Ботевград и  Пловдив.

 

Очаква се прокуратурата да даде повече подробности за схемата на вноса. Твърди се, че аферата е била осъществявана с помощта на известни политици. От Ботевград Живков бе докаран в сградата на МОСВ в София, където разследващите проверяват документация. На място е и спецпрокурор Ангел Кънев. "По-късно в края на деня ще бъде направо изявление от говорителя на главния прокурор по случая", каза лаконично той.

 


.
Снимка: БГНЕС. Красимир Живков пред МОСВ

 

Разследващите са влезли и във вила на Живков в Правец, където той е бил два мандата кмет на града. Във вилата проверяващите са търсили документи, свързани с разрешителните за внос на тези отпадъци. През януари т. г. главният прокурор Иван Гешев заяви публично, че зам.-министър от МОСВ е разрешил влизането на боклук от Италия. Той обаче не спомена името му. "Oправомощен зам.-министър е издал решение в началото на месец декември 2019 г. , с което позволява трансграничен превоз на 25 000 тона отпадъци от Република Италия", уточни тогава Гешев.

 

Припомняме, че през януари заместник-министър на околната среда и водите Красимир Живков беше на разпит в Специализираната прокуратурата във връзка с водната криза в Перник. Той беше посочен от адвокатите на намиращия се в арест министър в оставка Нено Димов като човекът, чийто ресор във ведомството са били язовирите. Живков заема поста на зам.-министър в екоминистерството от 2014 година.

 

Братя Бобокови


.

 

Братята Атанас и Пламен Бобокови имат два основни бизнеса - производството на акумулаторни батерии, което се извършва от "Монбат", и бизнес с масла, който е развиван с марката „Приста Ойл“.  По-малкият брат - Пламен Бобоков е председател на съвета на директорите на "Приста ойл холдинг", а Атанас Бобоков е и председател на съвета на директорите на "Монбат". Двамата са известни още с дейността на Фондация „Братя Бобокови“, с закупуването и реставрацията на емблематични сгради – паметници на културата в Русе, както и с голямата си нумизматична колекция за която последните няколко години изграждаха специален музей в крайдунавския град.  Фамилията Бобокови се свързва още с ресторанта и бутиковата винарна "Левента", както и със спонсорството на спортната зала в града.

 

Любопитна подробност е, че миналата година Веселин Марешки обяви, че ще сезира прокуратурата за връзки на вицепремиер Красимир Каракачанов с братя Бобокови и по-конкретно за нерегламентирано държавно финансиране на техен проект за спортната зала в Русе. Днес отново лидерът на "Воля" напомни за твърденията си в парламента.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 8978 |28.05.2020 Обиски в сгради на братя Бобокови. Жандармеристи изнасят документи от къщата на Пламен Бобоков в Русе . 1| 4854 |24.05.2020 Френският посланик рецитира химна на Светите братя на български /видео/ . 0| 5250 |21.05.2020 Разследват 58-годишен мъж, посягал на двете си внучета . 6| 5793 |06.05.2020 В ПМГ „Яне Сандански“- Г. Делчев учредяват грамота на името на ген. Андрей Боцев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads