Реклама / Ads
1| 4623 |10.11.2015 НОВИНИ

Първо във Фрог: Екоземеделци притиснаха зам. министър Грудев за оставка

.
"Грудев - вън"
С викове „Грудев-вън“ и призиви за оставка беше посрещнат заместник-министъра на земеделието Васил Грудев на откриването на Форум „Бъдещето на фермерските пазари“ в София. Исканията бяха отправени от активисти на Асоциацията за агроекологично земеделие (ААЗП),
 

Те  алармират, че заради действията на Грудев от Брюксел ще спрат парите по Програмата за селските райони. Заместникът на Десислава Танева се появи пред залата на събитието във видимо добро настроение, въпреки угрозата за България програмата да бъде спряна от Европейската комисия

След проведените многократни срещи на представители на ААЗП с ЕК стана ясно, че Брюксел няма да одобри скандалните промени на Наредба № 11 за прилагане на мярка 214 „Агроекологични плащания“ и тя ще бъде отменена. Промените в Наредба № 11 принуждават стопаните да се откажат от 5-годишните си проекти за сеитбооборот, тъй като новите изисквания за дейностите им са неизпълними, а стопаните вече са в трета или четвърта година от еко-цикъла.
    Всички водещи световнопризнати български учени в областта на земеделието и аграрната наука изказаха своето становище, че промените предлагани от Грудев са меко казано безумни. Становището вече е изпратено до ОЛАФ и ЕК, а изводът от него е, че измененията в наредбата ще обезсмислят ефекта от програмата и ще направят невъзможно участието на земеделските стопани в нея. Под документа се подписаха проф. д-р Сълю Сачански, проф. д.с.н. Иван Атанасов, доц. д.с.н. Веселин Кутев, ст.н.с. Янко Кавърджиев, проф. д.с.н. Стефан Горбанов и акад. Атанас Атанасов.

„Грудев заобикаля закона и работи в полза на част от зърнопроизводителите. Именно той, заедно със Свилен Костов, който се изявяваше като консултант на Националната асоциация на зърнопроизводителите, само ден след като напусна ДФЗ, сега дават амнистия на част от членовете на НАЗ, които 3 години получаваха плащания за нещо, което не са правили. Г-жа Танева вече призна това в свое интервю, но тя трябва да знае, че три-четвърти от останалите производители извършват сеитбооборот и висшите чиновници ги карат да се откажат от усърдния си труд, защото не могат да изпълнят изискванията. Оставка на Грудев и спешно отлагане на изпълнението на новата Наредба № 11!
    
Няма да допуснем парите от новата програма да се раздадат на някой, който не е извършвал дейности, а да отидат за неадекватна схема с пчели и кошери, след като вече осуетихме некадърния им замисъл за схемата с гъските, който щеше да доведе до 250 млн. лв. загуба“, заяви председателят на ААЗП Александър Атанасов.

    
За горното Атанасов се готви лично да сезира Главния прокурор Сотир Цацаров. „ДАНС следва незабавно да предприеме действия за предотвратяване на източването на стотици милиони и най-вече за проваления авторитет на България, като държава, която се бори с корупцията и източването на евросредства, а в същото време хора като Васил Грудев заемат ключова позиция за финансирането на българското земеделие“, призова Атанасов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 6087 |10.11.2015 Само във Фрог: Ченгета хвърлят чоп дали главсекът ще се яви на тест за лоялност . 18| 12871 |10.11.2015 Само във Фрог: МВР шефове тайно готвят балтия за протестиращите ченгета . 5| 6073 |10.11.2015 Политолог за Фрог: Записът със съдия Янева е знак, че властта подготвя нещо . 2| 6829 |09.11.2015 Само във Фрог: Нотариусите с решение срещу кражбите на фирми

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads