Реклама / Ads
68| 21510 |08.01.2015 НОВИНИ

Първо във Фрог: Разузнавачи искат съд за военния министър

.
Николай Ненчев
Военни разузнавачи от резерва и запаса изпратиха жалби до вицепрезидента Маргарита Попова и до Гл. прокурор Сотир Цацаров. В тях те изразяват несъгласието си с думите на военния министър Н. Ненчев, че са работили не в името на България, а за друга държава , както и за разкриване на досиета на чужди граждани, работили за българското военно разузнаване. Искат съд за военния министър.
 
Напоследък определени политически сили правят настойчиви опити на т.н. Комисия по досиетата да бъдат предоставени досиетата на чуждите граждани, работили за военното разузнаване. Тези действия са пряко нарушение на членове от Закона за класифицираната информация и на т.н. Закон за досиетата. В  тях прозира наличието и на субективни мотиви за разкриването на тези досиета, посочват военни разузнавачи от резерва  и запаса, подписали жалби до вицепрезидента Маргарита Попова и до Главния прокурор Сотир Цацаров

В многократни изявления, след встъпването си в длъжност, министърът на отбраната г-н Ненчев публично изказваше своята решителност да принуди Служба „Военна информация” на МО да предаде на Комисията по досиета и материалите, свързани с чуждите граждани, работили за българското военно разузнаване. Това е не само пряко нарушение на т.н.Закон за досиетата, което е наказуемо съгласно чл. 17, ал. 1 от НК, но влиза в конфликт с изискванията на Закона за защита на класифицираната информация. Затова според подписалите жалбата налице са съмнения за наличието на други мотиви за разкриване на имената на тези чужди граждани, което би трябвало да е обект на прокурорско разследване.

Конкретен повод за жалбите е изказване на г-н Николай Ненчев на 29.11.2014 г. пред политически форум на ДСБ, касаещо военното разузнаване и неговите служители, което военните разузнавачи приемат като набеждаване. В него той казва, че това, което са правили офицерите от военното разузнаване „…не е било вършено в името на българския народ, а в името на друга държава и друго разузнаване…”, което е възмутително и уронва престижа на хората, които са служили всеотдайно на своя народ и Родина.

Прокуратурата е призована незабавно да се самосезира и да потърси отговорност от министъра на отбраната за набеждаване на военното разузнаване и на неговите служители, както и във връзка с неговите публични изявления, че ще предостави класифицирана информация за чужди граждани, което представлява приготовление за извършване на престъпление съгласно чл. 17, ал. 1 на НК, посочват разузнавачите.

Приета е Декларация, която е изпратена до първите мъже и жени в България – президента, премиера, председателя на парламента и др.
В нея военните разузнавачи обръщат специално внимание на факта, че на практика т.н. Закон за досиетата представлява един лустрационен закон. Той вменява колективна вина и създава предпоставки за лустрация на служителите на военното разузнаване. В потвърждение на последното са и опитите да бъдат обединени НРС и Служба „Военна информация”, което би означавало да бъдат уволнени всички служители, работили в тях преди 1991 година.

Жалбите и декларацията са подписани от председателя на клуб „Военно разузнаване-ветерани” полковник Чавдар Борачев, генерали и полковници военни разузнавачи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5064 |07.01.2015 Адв. Рангелов пред Фрог: Съдии от СГС бойкотират дело на КТБ . 17| 5334 |06.01.2015 Ренета Инджова пред Фрог: Църквата отсъства, мълчи . 9| 5304 |06.01.2015 Адвокатът на Златанов пред Фрог: Прокуратурата работи по избрани случаи . 5| 4673 |05.01.2015 Последното бебе на 2014 и първото на 2015 - сирачета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads