Реклама / Ads
29| 5009 |28.02.2011 НОВИНИ

Паси с екшън план за джамахирията

.
Соломон Паси
Той дори предлага инициирането на учение на НАТО в Средиземно море и определянето на зона край бреговете на Либия.
 

Бившият външен министър и председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) - Соломон Паси, предлага да се направи екшън план за джамахирията в няколко стъпки. Според него Европейската комисия трябва да окуражи всички либийски дипломати да се разграничат от режима на Кадафи. Така както вече постъпиха представителите на джамахирията в ООН Абдурахман Шалгам и в Арабската лига Абделмунем ал Хосни, както и посланиците на Либия в САЩ, Индия, Франция и др. Останалите лоялни на режима дипломатически представители да не бъдат смятани от ЕС за легитимни, предлага Паси.

Другата необходима стъпка според Паси е НАТО да установи диалог с военните в Либия и да започне конструктивни разговори с тях, с което да ги привлече като съюзник и гарант на мира в постреволюционната държава. Пактът трябва да излезе и със становище за подкрепата на Либия след Кадафи и привличането на страната в Средиземноморския диалог на НАТО. В основата на инициативата е т.нар. Група за средиземноморско сътрудничество, създадена на срещата на върха на НАТО в Мадрид през 1997 г. В рамките на тази група съюзническите държави водят редовни политически консултации с отделните партньори или общо със седемте държави - Алжир, Египет, Израел, Йордания, Мавритания, Мароко и Тунис.

Бившият външен министър и основател на Атлантическия клуб в България стига и по-далече, като предлага инициирането на учение на НАТО в Средиземно море и определянето на зона край бреговете на Либия, в която да са забранени военни полети. Целта е да се ограничи възможността на режима на Кадафи да използва авиация срещу собствения си народ. Според Соломон Паси ОССЕ трябва също да поеме ангажимент към постреволюционна Либия, като предложи ноухау и експертиза за провеждането на мирни и свободни избори. (24 часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5580 |14.07.2010 След екшън заловиха двама в акция "Цигарите" . 12| 5200 |25.01.2010 Янев: Борисов се прави на екшън-мен, Дянков върши глупости . 2| 5743 |13.01.2010 Ченгета разбиха наркомрежа в екшън акция . 3| 5261 |01.11.2009 Екшън в София: Отвлякоха автобус на Градски транспорт без пътници

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads