Реклама / Ads
4| 4240 |30.05.2017 НОВИНИ

Паси: Европа не може да е гратисчия в областта на отбраната

.
Соломон Паси Източник: БГНЕС
Европа не може да е гратисчия в автобуса на отбраната на САЩ. Това заяви Соломон Паси. Той е категоричен, че Европа трябва да направи обща европейска отбрана. Не може за всичко да разчитаме на САЩ, добави Паси.
 
Европа трябва да направи общевропейска програма. Трябва да има някака автономия от САЩ. Босна идва САЩда я оправя. Косово - също. Какви сме,щоме не може с едно Косово да се оправим.

Трансатлантическите отношения съществуват от пет века, откакто Христофор Колумб е открил Америка. Тези отношения ще надживеят всички американски президенти и германски канцлери, каза още пред bTV президентът на Атлантическия клуб и бивш министър на външните работи Соломон Паси.

Германия е пред избори, а когато една държава е пред избори, полемиката се изостря и се казват неща, за които после се дава заден ход. Меркел говори така, за да спечели вота. Трябва да си дадем обаче сметка, че за трансатлантическите отношения се грижат основно САЩ. Ние европейците станахме големи хора, придобихме самочувствие и трябва да го инвестираме в отношенията със САЩ, заяви Паси.

Първото нещо, което можем да направим е да открием посолства във всички американски щати. Второто нещо е засилено сътрудничество със САЩ в областта на отбраната. Не може Европа да е като гратисчия, който се качва в автобус и казва: "Няма да плащам билет, защото тук е сигурно". Отношенията трябва да се развиват и през една държава с голямо бъдеще – Куба, смята президентът на Атлантическия клуб.

Куба е надежда за трансатлантическата година. Съвсем скоро и теще поискат да са в НАТО и стана част от трансатлантическата връзка. И Индия има интерес за връзка с НАТО и може да е стожер за тази връзка. ЕС трябва да установи собствени отношения с Китай и БРИКС. Пекин се готви за следваща столица на света. А Пътят на коприната, за съжаление, ще го пропуснем. Но трябва да сме опитимисти, защото в ЕС има динамика, смята Паси.

Европа е на 20 скорости, а не на 2. Това не е лошо. Интеграцията върви в различни писти и  не е лошо. ЕС не е влак, на който да са закачени всички вагони. ЕС е флотилия.

България трябва час по-скоро да влезе в еврозоната. И час по-скоро да вземе F-16 като стъпка към F-35.

Бившият външен министър заяви още, че Евросъюзът е одобрил идеята на малък български екип публичните места да са с безплатен wi-fi. Споразумението е постигнато снощи между Европейската комисия, Европейския съвет и Европейския парламент. За целта са заделени 120 млн. евро. Нека български общини да се подготвят да кандидатстват за тези средства, призова Соломон Паси.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4747 |29.05.2017 Европа дава 80 милиона за ромите ни . 5| 8753 |29.05.2017 Авер на Пеевски в БФС заподозрян за отнетия лиценз на ЦСКА за Европа . 1| 6004 |27.05.2017 Борисов: Храните в Източна Европа са с качество опасно за здравето . 0| 5437 |26.05.2017 В. Радев: Може да има сливане и разделяне на дирекции в МВР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads