Реклама / Ads
26| 5049 |15.01.2015 НОВИНИ

Паси: Липсва ни стратегия в отношенията със САЩ

.
Соломон Паси
Какво ще поискат американците, не знам. Бих искал да поискат нещо, защото ще си на ход ти да поискаш. Притесняваме, че от 2006 г. нямаме голямо искане към САЩ. От 2007 г. нямаме цели, приоритет, които да поискаме. Липсва ни стратегия в българо-американските отношения. Това каза в "Преди обед" бившият външен министър от времето на Царя Соломон Паси.
 
Можем да поискаме, например,  подкрепа за научно-техническото развитие в космическата област и да влезем в международната космическа егниция, допълни той.

Въпросът за отпадане на визите поставих през 2003 г. на Колин Пауъл. Днес е част от пейзажа, но това е микровъпрос. Хиляди студенти се справят с това. Не е голям проблем. Липсва ни стратегия в българо-американските отношения. Окуражоващо е, че идват и британският и американският външен министър. Има и случаен и нарочен характер. Предишното правителство бе в международна изолация, а сега излизаме от нея, коментира атлантик №1.

Един от важните въпроси е този за енергийното разнообразяване или диверсификация - на източниците и преносните мрежи. Това е важен въпрос. Топката е в нашите ръце. Цената на петрола пада и от шистовия газ, който е върхова технология. Ако ние не знаем какво да искаме, американците знаят какво да искат. Самият мораторим у нас е резултат на натиск, заяви Паси относно предполагаемите разговори на Кери с нашите политици по енергийните проблеми.

Интересен би бил въпросът за 7-ия блок на АЕЦ. Лошото е, че решението му бе в прибързана обстановка, добави той. Газовият хъб е хубаво нещо, но в последно време ние само проваляме проекти. Спираме проекти, а нов на хоризонта не се задава. Искам да видя нещата да се случват, каза още той.

Уверявам ви, че няма да се разисква върховенството на закона в САЩ, така Паси отговори иронично на въпрос , дали ще бъде коментирано спазването на върховенството на закона в България.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4113 |17.12.2014 Министрите внасят Стратегия за съдебна реформа в парламента . 12| 5904 |28.11.2014 Борисов се похвали: Стратегията за съдебната система готова до месец . 10| 4606 |04.11.2014 БАН със стратегия за бебетата . 4| 4530 |22.10.2014 Изготвяме стратегия за грамотността като национален приоритет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads