Реклама / Ads
64| 8121 |15.11.2015 НОВИНИ

Паси: НАТО няма да се справи с ИД, да поиска помощ от Русия и Китай

.
Соломон Паси
"Трябва да се реформира системата за сигурност, като се започне от НАТО. НАТО все още е готова да се противопоставя в класическата ситуация: война на държава срещу държава. Непосредствената заплаха обаче е асиметричена – терористи срещу държава", коментира бившият външен министър Соломон Паси пред bTV.
 

Първата реформа трябва да е в разузнаването. В НАТО има органи, които координират разузнаването, но дори и в НАТО си нямаме пълно доверие, добави той.

Паси подчерта, че сигурността има цена и голяма част от нея ще бъде платена от нашите лични свободи.


"Моето поколение е особено чувстветелно към тази тема, 33 години съм живял в комунизма. В момента обаче нямаме друг избор", смята той.

 

"Голям привърженик съм на меката сила, но в момента само с културна дипломация и меки мерки не може да се реагира на тази ситуация. Само с военни мерки също няма да стане, но и без военни мерки също няма да стане", смята той.

 

Сама НАТО обаче няма да се справи, имаме естествен съюзник, към който трябва да се обърнем – Русия. Китай също е наш съюзник в борбата срещу тероризма. НАТО трябва да направи мащабна трансформация по отношение на тези две суперсили, е мнението на Паси.

 

Според него в момента няма основания за милост, тъй като има хора, които са преминали точката на невъзвратимост към човешкото.

Няма как да се реагира срещу тях, освен с крайни средства, смята той.

 

Запитан каква трябва да е позицията на България, бившият външен министър отговори, че страната ни трябва да отдели повече средства за отбрана, но бюджетът за отбрана трябва да бъде реформиран, тъй като сега голяма част отиват за заплати. Заплатите обаче не са отбрана.

Ще започнем да хващаме невидимите терористи, като започнем да хващаме видимите – престъпниците, смята Паси.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 10883 |15.11.2015 Халаф: ИД ще разпали Трета световна война, сухопътни операции няма да помогнат . 11| 5481 |14.11.2015 Станишев: Страхът, терорът и омразата нямат шанс в Родината на liberté . 6| 4599 |14.11.2015 ИД към Франция: Ако продължавате бомбардировките, няма да има мир . 2| 4116 |14.11.2015 Външно: Няма пострадали българи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads