Реклама / Ads
1| 5027 |30.09.2009 НОВИНИ

Паспортен шопинг се вихри на Балканите

.
Продажбата на паспорти на Балканите сериозно безпокои Европа, която няма намерение да попречи на България, Румъния и на останалите страни от Западните Балкани, в това число и на Македония. Това отбелязва на страниците си днес македонският "Утрински весник".
 

Брюксел обаче иска гаранции за процедурите и условията за издаване на паспорти в Македония, Сърбия и Черна гора, за да бъде сигурно, че безвизовият режим няма да дискриминира някои етнически групи само заради това, че освен родна, имат и друга държава.

Определяйки това явление като "паспортен шопинг", представител на ЕК заяви, че Брюксел е поискал от трите държави подробна информация за времето, процедурата и условията за издаване на паспорти.

За разлика от мълчанието от ЕК, евродепутатите в Комисията по външна политика поставиха въпроса за българските и румънските паспорти, които се продават в Македония, Украйна, Молдова, Сърбия и в други страни. Тя определя това като причина за дестабилизация на тези държави, но и като доказателство, че ЕК няма механизми, с които да се противопостави на това явление.

Германският евродепутат Бернд Поселт ясно посочи като жертва на такава дестабилизация Македония, а това изявление провокира реакция от страна на българските евродепутати.

Според българския евродепутат Евгени Кирилов, български паспорти за македонски граждани са били издавани много преди решението за премахване на визовия режим. Затова нямат основание да се прави паралел между тях и възможността същото да правят Сърбия, Македония и Черна гора за другите съседи.

Защо издаването на български паспорти да е проблем за стабилността на Македония, когато същото са правили Германия и други държави, пита Кирилов. Българският евродепутат подчертава, че подобен проблем създава македонското правителство, което изпратило в затвор майка с бебе само заради това, че взела българско гражданство, отбелязва вестникът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5105 |25.05.2009 Десетки трусове разлюляха Балканите . 11| 5463 |05.09.2008 Спор за излишъка тресе коалицията, но се вихри и в партиите й . 0| 4795 |07.03.2008 Плащаме най-скъп бензин на Балканите . 7| 5429 |21.02.2008 Протестният митинг на опозицията започна с ентусиазъм и завърши с шопинг

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads