Реклама / Ads
0| 4927 |30.03.2016 НОВИНИ

Патентният данък за такситата приет на първо четене

.
На първо четене беше одобрен т.нар. "патентен данък" за таксиметрова дейност. Това се случи дни, преди в сила да влезе ново изискване, според което шофьорите на таксита трябва да имат трудови договори с голям превозвач.
 

Срещу вносителите от ГЕРБ застанаха БСП. Георги Търновалийски каза, цитиран от БНР: С възможността водачите да работят за своя сметка от името на превозвачите, оборотите на превозвачите няма да се регистрират по ДДС, защото ще правят обороти под 50 хиляди лева и държавата ще губи над 100 милиона приходи.

 

Гроздан Караджов също нарече промените камуфлажни в полза на големите превозвачи: Тези няколко големи превозвачи добре са преброили вашите гласове. Те няма да допуснат издънка този път, защото са бизнесмени. Те умеят да ценят парите си.

 

Депутатът от ГЕРБ Цветомир Михов индиректно подкрепи опозицията. Той се извини, че не се е справил с лобито в ГЕРБ, което иска да наложи новите текстове: Извинявайте, съграждани и гости на България, че не можах да се справя със силното лоби на таксиметровите превозвачи.

 

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова обясни, че това не са логистки поправки: Ако днес тук това Народно събрание не приеме този законопроект, ще остане монополът на две хиляди превозвачи, които ще продължат да не плащат данъци така, както досега са свикнали. Част от тях ще присвояват осигуровките на работещите на трудов договор шофьори.

 

Въвеждането на алтернативен данък за такситата беше подкрепен от ГЕРБ. Част от ДПС, ПФ, БДЦ, АБВ и двама независими. Реформаторите гласуваха шарено, но предимно "въздържал се", против бяха БСП и "Атака".

 

Промените стават окончателни след гласуването им и на второ четене. По предложение на ГЕРБ срокът за предложение беше намален на пет дни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7511 |26.03.2016 Караджов: Босовете на такситата са група прокурори, депутати и екссъветник в ДАНС . 0| 4635 |26.03.2016 Гроздан Караджов напусна телевизионен дебат за такситата заради скандал . 18| 5058 |15.03.2016 Кадиев показва къде излитат парите на софийските данъкоплатци . 1| 4153 |15.02.2016 Лукарски: Дяволът е в детайлите на данък "уикенд"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads